Dodatna ura spanja ali trening?

Dodatna ura spanja ali trening?
11.08.2019 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Zazvoni vam budilka, saj ste se večer prej odločili, da boste imeli jutranji trening. Ta vas lahko poživi, ali pa še bolj izčrpa. Kdaj je torej bolje zjutraj trenirati in kdaj spati?

Le kdo se že ni znašel v situaciji, ko se je resno spraševal ali ne bi namesto jutranjega treninga raje ostal v postelji in si privošči dodatno urico spanja. Včasih je ta dodatna ura spanja telesu namreč še kako potrebna, zato je trening tudi smiselno izpustiti. Spanec je namreč osnoven za zdrav imunski sistem in preprečevanje poškodb, vadba pa prispeva k boljšemu in globjemu spancu. Kdaj torej dati prednost spancu pred vadbo? Pa poglejmo ...

Spanec naj ima prednost
Spanec in vadba sta oba pomembna za telo, a če že morate izbirati, je spanec zagotovo na prednostni listi. Zadostna količina spanca telesu namreč omogoča, da se napolni in osveži celično delovanje. Če vam to ne uspe, bo zagotovo trpelo vaše zdravje. Odrasli potrebujejo nekje od 7-9 ur spanja na noč za to, da bi tako telo kot spomin delovala optimalno ter da bi bili zdravi. Je pa dobro spanje čez noč v veliki meri odvisno od cirkadianega ritma telesa, kar pomeni, kdaj je za vas normalno, da greste spat in se zbudite. Študija univerze Northwestern je pokazala, da tudi mišice sledijo temu ciklu, kar pomeni, da če vadite v času, ko običajno spite, se bodo tudi mišice obnovile manj učinkovito.

Tudi vadba je pomembna
Ne glede na to, kako je spanec pomemben, je potrebno poudariti, da je za vsesplošno zdravje pomemba tudi vadba. Kot pravi John Assaraf, raziskovalec možganov in ustanovitelj NeuroGym-a, vadba spremeni možgane in je kritična za njihovo zdravje. Na splošno je vse, kar je dobro za vaše telo, dobro tudi za vaše možgane.
Zatorej, če že morate izbirati, si zapomnite, da je že kratka vadba boljša kot da sploh ne vadite. Če imate le 10 minut, lahko povadite kar doma, s preprostimi vajami kot so počepi, poskoki in planki. Dodatne vaje pa lahko dobite na raznih aplikacijah, spletu in še kje.

Bodite iskreni sami s seboj
Če vam nenehno primanjkuje časa, je dobro pogledati, zakaj. Teden dni poskusite slediti svojim dejavnostim, da vidite, kje dejansko zgubljate čas. Skoraj vsak od nas namreč že vse preveč časa posveti brskanju po spletu, družbenih omrežjih, gledanju televizije. Ta čas bi namreč lahko preživeli aktivno, na prostem, na vadbi, kar bi vam tudi izboljšajo zdravje in spanec.

Povzeto po: Should You Get an Extra Hour of Sleep or a Workout?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ