Hipersomnia - razlog, da ste tudi po dolgem spancu še utrujeni

Hipersomnia - razlog, da ste tudi po dolgem spancu še utrujeni
01.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lululemon/ Facebook

Verjali ali ne, po dolgem spancu se kaj lahko zbudite – utrujeni. Preverite, zakaj.

Da bi se zjutraj zbudili sveži in spočiti, boste verjetno potrebovali nekje med 6-8 ur spanja. A kaj lahko se zgodi, da boste spali toliko, ali celo več in se mučili, da bi sploh vstali, kaj šele opravii trening. Kot pravi strokovnjakinja za spanje Dr. Nerina Ramlakhan, je to zato, ker spite preveč. To stanje pa se strokovno imenuje hipersomnia.

Dr. Ramlakhan pravi, da hipersomnia lahko povzroči prekomerno zaspanost. Obenem pa se tisti, ki se spopadajo s to težavo zjutraj le stežka zbudijo, počutijo se tesnobni in izgubijo možnost, da bi lahko jasno mislili. In najbolj hecno je, da do hipersomnie lahko pride tudi, ko mislite, da ste se dobro naspali ali da ste spali dolgo časa. Dober spanec pač ni povezan le s tem, da spite kvalitenih 7-8 ur, temveč je ob tem tudi pomembno, da spite dobro, visoko kvalitetno in globoko. Kvaliteta pred kvantiteto torej.

Pogosto ljudje, ki spijo veliko, menijo, da spijo dobro, a dr. Ramlakhanova poudarja, da je tudi pretirano spanje lahko težava, ki lahko povzroči nezgode in poškodbe pri delu.

Kaj je vzrok za hipersomnio?
Vzrokov za to težavo je lahko kar nekaj, in sicer:

  • Težave s ščitnico, sploh hipotiroza (premalo aktivna ščitnica)
  • Kronične bolečine, ki povzročajo slabo kvaliteto spanja in obenem tudi plitek spanec
  • Težave z dihanjem, ki vodijo k slabi kvaliteti spanca, kot so spalna apnea, smrčanje in nočna astma
  • Izmensko delo. Naraven cirkadiani ritem postane motem, kar vpliva na cikel spanja.
  • Pretiravanje z delom in izgorelost
  • Zdravila. Določena zdravila, kot so tablete za spanje, antidepresivi, antihistamini in nekatere druge lahko vplivajo na kvaliteto in vzorec spanja.
  • Slab način življenja. Nezdrava prehrana, pomanjkanje vadbe, preveč kofeina in alkohola lahko na dolgi rok vodijo v spremembe razpoloženja in teže, kar lahko poveča utrujenost.
  • Starševstvo. Kronično moteno spanje lahko povzroči hipersomnio in pretirano zaspanost čez dan.
  • Težave z duševnim zdravjem. Tesnoba ali depresija lahko povzročita prekinjeno spanje ali slabo kvaliteto tega.
  • Ko življenju primanjkuje namena in pomena. V takem primeru si posameznik ne želi vstati iz postelje in se soočiti z življenjem, sprejemajo slabe življenjske odločitev, ne jejo zdravo in ne telovadijo. Da bi težave rešili, bi bilo najbolje, da bi se pogovorili s psihologom.

Kaj storiti?
Na srečo je hiperinsomnio mogoče odpraviti, in sicer tako, da izboljšate svoje življenje tako, da ste bolj aktivni, se zdravo prehranjujete, uredite morebitne duševne težave in delate tisto, kar vas veseli.

Povzeto po: Hyperosmnia could be the answer that you wake up tired after a long sleep, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ