Hrana, bogata z vitaminom D, ki bo okrepila vaše kosti in mišice

Hrana, bogata z vitaminom D, ki bo okrepila vaše kosti in mišice
02.01.2020 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Če vitamina D ne morete dobiti z izpostavljenostjo sončni svetlobi, poskrbite, da ga zaužijete s hrano.

Vitamin D ni zaman znan tudi kot vitamin sonca, saj je prav ta njegov najboljši vir. 5-30 minut dnevno v pomladnih ali poletnih mesecih je vse, kar vaše telo potrebuje, da ga dobi dovolj za zdrave kosti, mišice in imunski sistem. Sicer pa vitamin D lahko dobite tudi iz različnih živil, dnevno ga potrebujete od 600IU do 1000IU enot. V katerih živilih se nahaja pa preverite v nadaljevanju.

Mastne ribe
Mastne ribe, kot so losos, sled in tuna niso dobre le za vaše srce in možgane, temveč zaradi omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo vašemu telesu absorbirati vitamin D. Nenazadnje pa so ribe tudi odličen vir beljakovin, ki pomagajo mišicam pri regeneraciji.

Mleko z dodatkom vitamina D
Vitamin D je pogosto dodan mleku, a v manjših količinah kot ga najdete v mastnih ribah. Vendar pa mleko vsebuje kalcij, ki ga vitamin D potrebuje za absorpcijo, zato je dobro, da ga uživate.

Jajca
Jajca so odličen vir beljakovin, vsebujejo pa tudi kar 7% priporočene dnevne vrednosti vitamina D. Čeprav jajca vsebujejo holesterol, je vseeno varno, da zaužijete enega do dva dnevno in to v celoti – vitamin D in maščoba, ki jo vaše telo potrebuje sta namreč v rumenjaku.

Gobe
Nekatere vrste gobe so dober vir vitamina D. Okoli 85g gob ima namreč kar 400IU enot vitamina D. Sicer pa so gobe dober vir vitamina predvsem za tiste, ki se ne prehranjujejo z živili živalskega izvora.

Olje iz jeter polenovke
To ribje olje ima največ vitamina D, in sicer ga je v eni jušni žlici za kar 1.360IU enot. Olje je mogoče dobiti tako v tekoči obliki, kot tudi v obliki tablet.

Vitamin D v obliki tablet
Vitamin D je mogoče dobiti tudi v obliki tablet. Če izberete to možnost, vam priporočamo tablete, ki vsebujejo nekje od 600 – 1000UI enot vitamina D3. Običajno tovrstni dodatki vsebujejo tudi kalcij, ki pripomore k boljši absorpciji vitamina D. Sicer pa nove raziskave kažejo, da naj bi bil vitamin D2 ravno tako učinkovit kot vitamin D3, obenem pa je primeren za vegane in vegetarijance.

Povzeto po: 7 Vitamin D Foods That Will Boost Your Bone and Muscle Health, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ