Hrana za močno telo in možgane

Hrana za močno telo in možgane
17.07.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Hrana, ki jo uživate in vam da mož za treninge, lahko izboljša tudi moč vaših možganov.

Študija univerze Rush iz Chicagaje pokazala, da so odrasli posamezniki, ki so se prehranjevali zdravo in uravnoteženo, za kar 50% zmanjšali možnosti za Alzheimerjevo bolezen v primerjavi s tistimi, ki tega niso počeli. In katera hrana se je najpogosteje znašla na njihovem jedilniku?

Fižol
Fižol ni le nasiten, ampak vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki telesu pomagajo v borbi proti vnetjem in seveda ohranjanjo zdravje vašega telesa in možganov.

Jagode
Sladke in slastne jagode pomagajo zmanjšati izgubo nevronov v možganih in izboljša delovanje spomina.

Pisana zelenjava
Pisane barve zelenjave nakazujejo na to, da je ta bogata z antioksidanti, ki pa kot vemo ščitijo tudi pred prezgodnjim staranjem.

Listnata zelenjava
Listnata zelenjava vsebuje veliko folatov, ki jim raziskovalci pripisujejo zaustavljanje upadanja sposobnosti možganov.

Oreščki
Oreščki kot so mandlji, lešniki, arašidi, pistaci in drugi so bogati z vlakninami, maščobami in vitaminom E, kar vse izboljša delovanje možganov.

Olivno olje
Olivno olje je zdrava maščoba, ki ščiti krvne žile celega telesa, tudi tiste v možganih.

Perutnina
Vitamin B12, ki se nahaja v puranu in piščancu, naj bi imel ključno vlogo pri preprečevanju starostnega propadanja možganov.

Rdeče vino in temno rdeči sokovi
Če boste tu pa tam zaužili kozarček vina ali temno rdeče sokove grozdja ali granatnega jabolka, boste s tem zaužili tudi dozo antioskidantov. Ti pa kot vemo ugodno vplivajo na zdravje, saj preprečujejo staranje telesa in možganov.

Losos in druga morska hrana
V ribah je veliko zdrave omega-3 maščobe, ki je ključna za razvoj in delovanje zdravih možganov. Obenem pa znatno vpliva tudi na razpoloženje.

Polnovredna živila
Polnovredna živila, kot so ovseni kosmiči, divji riž, kvinona itd. Vsebujejo vitamina B in E, ki naj bi zmanjševala možnosti za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Povzeto po: 10 best foods for a quick mind and a strong body, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ