Izboljšajte delovanje možganov z visoko intenzivno vadbo

Izboljšajte delovanje možganov z visoko intenzivno vadbo
03.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Visoko intenzivna vadba ima številne ugodne učinke na zdravje.

Odvečni kilogrami lahko pripomorejo k nastanku številnih zdravstvenih težav, kot so bolezni srca in nekateri tipi rakov. Nenazadnje pa debelost lahko vpliva tudi na vaše mogžane in poveča možnosti za kognitivno disfunkcijo, kar prizadane pozornost, učenje, spomin, reševanje problemov in tudi motorno funkcijo. A rešitev obstaja. Ena od študij namreč pravi, da visoko intenzivna vadba lahko pomaga preprečiti tovrstne težave.

V študiji univerze Atlantic s Floride je sodelovalo 12 posameznikov – nekateri so imeli normalno težo, z ITM-jem med 18.5 – 24.9; spet drugi pa so bili debeli z ITM-jem čez 30. Njihova vadbena rutina v času študije je obsegala ogrevanje, ki je trajalo pet minut, za tem pa so na tekaški stezi, ki je bila nekoliko privzdignjena, izvedli štiri minutne visoko intenzivne intervale v obliki sprintov. Vsakemu intervalu pa je sledilo tri minutno aktivno okrevanje. Po zaključeni vadbi so raziskovalci vsakemu izmerili izločanje beljakovine z imenom »možganski nevtrotrofični faktor«. Odkrili so, da so močnejši udeleženci raziskave izločali več omenjene beljakovine kot tisti, ki so imeli normalno težo. To je pomembno zato, ker je»možganski nevtrotrofični faktor« povezan z učenjem in spominom, debelost pa lahko vodi k njegovemu pomanjkanju. Obenem pa ga povezujejo tudi z večjo možnostjo za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen.

To torej pomeni, da lahko visoko intenzivna vadba pri močnejših upočasni učinke omenjene beljakovine, kar lahko dolgoročno poskrbi za boljše delovanje možganov. Nenazadnje pa tovrstna vadba deluje tudi protivnetno in krepi srčno-žilni sistem.

Povzeto po: Want to boost your brain? Add some intervals to your running routine?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ