Izbrana lokacija za najhitrejši maraton

Izbrana lokacija za najhitrejši maraton
02.03.2017 AVTOR: L. Z.
Ameriška multinacionalka Nike je kot prizorišče svojega velikopoteznega projekta, maratonskega teka pod dvema urama, izbrala Monzo.

Ekipa Nikovih strokovnjakov je proučevala proge po vsem svetu in se naposled na podlagi kombinacije podnebja, terena, nadmorske višine (183 m) in podlage odločila za dirkališče v Monzi.

Še večja prednost bi znala biti oblika dirkališča: v Monzi ne bo 90- in več stopinjskih obratov, ki jih je v Berlinu kar 17.

Nike je za takšen zgodovinski podvig kajpak moral izdelati še poseben tekaški copat – Zoom Vaporfly Elite, ki bo prilagojen vsakemu tekaču posebej.

Lombardijsko mesto, le streljaj oddaljeno od Milana, je športnim navdušencem najbolj poznano po dirkališču, na katerem vsako leto prirejajo tekmovanje za formulo ena. Prav na tem prizorišču se bodo enkrat spomladi pomerili Kenijec Eliud Kipchoge, Etiopijec Lelisa Desisa in Eritrejec Zersenay Tadese. Natančnega datuma še ni mogoče predvideti, saj organizatorji želijo zagotoviti optimalne pogoje (med 7 in 12 stopinj Celzija, čim manj vetra).

Ekipa Nikovih strokovnjakov je proučevala proge po vsem svetu in se naposled na podlagi kombinacije podnebja, terena, nadmorske višine (183 m) in podlage odločila za dirkališče v Monzi. Breaking2 projekt bodo izvedli na 2,4-kilometrskem krogu, ki ga bodo tekači morali preteči 17-krat. Včeraj so preizkusili teren in odtekli polmaraton. Cilj je bil tek pod eno uro, uspelo pa je Kipchogeju (59:17) in Tadeseju (59:41); Desisa je pričakovano zaostal (62:55). Etiopijec je sicer aktualni olimpijski podprvak, a vseeno je predvsem Kipchoge glavni kandidat za tako želeni tek pod dvema urama. Med trojico ima najboljši osebni rekord v maratonu – 2:03:05, medtem ko je Tadese svetovni rekorder v polmaratonu (58:23), a bo 21. marca od tega dosežka minilo že sedem let.

Zanimiva je primerjava proge v Monzi s tisto na Berlinskem maratonu, kjer je Dennis Kimetto leta 2014 postavil svetovni rekord (2:02:57). V Monzi bodo maratonci morali opraviti s petimi metri višinske razlike – resda vsak krog –, v Berlinu morajo »preplezati« dvajset metrov. Še večja prednost bi znala biti oblika dirkališča: v Monzi ne bo 90- in več stopinjskih obratov, ki jih je v Berlinu kar 17.

Nike je za takšen zgodovinski podvig kajpak moral izdelati še poseben tekaški copat – Zoom Vaporfly Elite, ki bo prilagojen vsakemu tekaču posebej.

Povzeto po prispevku Nike’s Sub-2-Hour Marathon Attempt Will Be Run on Formula One Oval, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ