Je vaše srce zdravo?

Je vaše srce zdravo?
23.03.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Za zahtevne športe, kot je, na primer tek, more srce delovati brezhibno. Zato je dobro spremljati počutje med tekom, da bi morebitne težave pravočasno zaznali. In kateri so tisti znaki, na katere morate biti pozorni?

Težav s srcem lahko dolgo ostanejo neopažene, ko pa udarijo, udarijo z vso silo. Zato je dobro vedeti, kako jih zaznati, saj se simptomi srčnih težav pojavijo že veliko prej. Kateri to so, vam bomo zaupali v nadaljevanju.

V prsih čutite bolečine
Neprijetna bolečina, ki se kaže kot neprijeten pritisk na prsni koš ali blaga oziroma ostra bolečina, ki se širi v ramena, roko, vrat ali čeljust, lahko nakazuje na težave s srcem. Bolečina, ki se pojavlja med vadbo ali ko ste pod stresom, pa lahko nakazuje tudi na težave s pretokom krvi.
Če ste omenjene težave izkusili tudi sami, ne odlašajte in se čim prej oglasite pri zdravniku, ki vas bo po potrebi poslal na nadaljne preiskave.

Pogosto ste zasopli
Ste opazili večje ali manjše spremembe v načinu dihanju, kot je, na primer zasoplost že ob hoji po stopnicah ali ko se uležete? Tudi to je znak, da vaše srce ni v popolni formi in bi bilo dobro obiskati zdravnika ter mu zaupati težave, ki vas pestijo.

Spopadate se s simptomi, podobnimi gripi
Ste utrujeni, vas zebe, vas pesti slabost in obliva znoj? Če se ti pojavijo po aktivnosti, to ne pomeni, da boste zboleli, ampak imate lahko težave z nezadostnim pretokom krvi.
Znak za alarm pa je lahko tudi izjemno vznemirjen želodec. Raziskave so namreč pokazale, da so ženske, ki so doživele infarkt, nekaj dni prej imele resne prebavne težave. Mnogi prebavne težave ne povezujejo s srcem, zato jih ne jemljejo resno in tako ne poiščejo zdravniške pomoči pravočasno.

Pogosto se vam vrti
Vrtoglavica v kombinaciji s palpitacijami srca lahko nakazuje na blokado ali kakšno drugo težavo krvnih žil. Zato je dobro, da se o tem pogovorite z zdravnikom, da izključite možnost resnih zdravstvenih težav.

Utrujeni ste in slabo spite 
Strokovnjaki so ugotovili, da je veliko žensk, ki so utrpele infarkt, bilo teden pred tem izjemno utrujenih, pa tudi spale so zelo slabo. Da boste mirni, vam priporočamo pregled pri zdravniku.

Povzeto/ prirejeno po: 5 signs your heart isn 't working as well as it should, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ