Je zelenin sok dober za tekače?

Je zelenin sok dober za tekače?
20.02.2019 AVTOR: Tina Ambrožič

Zelenin sok je nov hit obrok v prehrani vseh tistih, ki skrbno pazijo na svoje zdravje. Bi ga morali uživati tudi vi?

Bili so časi, ko so ljudje po nekaj dni skupaj pili zelenjavne sokove, da bi prečistili svoja telesa, kar je bila vse prej kot pametna ideja. Zato še sreča, da se ta trend ni obdržal, so se pa zato obdržali sokovi med katerimi je trenutno najbolj priljubljen zelenin sok. Tega vam je, na srečo, dovoljeno uživati ob sicer običajnem jedilniku. Sam sok pa je priljubljen zato, ker naj bi imel številne pozitivne učinke na zdravje. Zelena je namreč dober vir vitamina K, ki je pomemben za normalno strjevanje krvi in metabolizem kosti. Obenem vsebuje tudi kalij, hranilo, ki pomaga preprečiti mišične krče pri tekačih. Tu pa so tudi flavonoidi, ki pomagajo povečati pretok krvi in ščitijo telo pred vnetjem, ki ga sproži vadba. Gre za normalen pojav, a omenjeni antioksidanti še pospešijo okrevanje pri njem.

Je zelenin sok morda zaradi hranil, ki jih vsebuje zmožen tudi izboljšati vaše rezultate pri teku? Najverjetneje ne, saj količina flavonoidov ni dovolj, da bi prišlo do bistvenih sprememb. Za te so še vedno najbolj primerni elektroliti in hrana z vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki jih je smiselno zaužiti pred tekom, sploh, če želite izboljšati zmogljivost. Sicer pa jih boste potrebovali tudi po aktivnosti, saj vam bodo pomagali zapolniti izpraznjene glikogenske zaloge.

Torej, s samim uživanjem zeleninega soka ni nič narobe, a ne gre za nek magičen napoj, zaradi katerega bi se vaše zdravje ali treningi bistveno izboljšali. Vsa hranila, ki jih zelena vsebuje boste namreč dobili tudi v drugih živilih, kot so borobnice, čokolada, različne druge vrste sadja in zelenjave itd.

Povzeto po: Is celery juice good for runners?, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ