Joga in tek

Joga in tek
28.07.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Zakaj je za športnike, predvsem tekače, joga priporočljiva in kako se je lahko lotite tudi sami.
Joga je odličen način za izboljšanje fizične ter tudi mentalne pripravljenosti. Obenem pa je tudi odličen način za zmanjševanje vpliva stresa na telo, pripomore k izgubi telesne teže, lajša bolečino in krepi vztrajnost, nenazadnje pa tudi prispeva k izboljšani kondiciji za tek. Moč in fleksibilnost, ki jo pridobite s treningi joge, vam namreč omogoča bolj učinkovit trening in manj možnosti za poškodbe. In kako lahko začnete vaditi jogo? Poskusite takole:
Začnete lahko sami ali v skupini:
Za začetek lahko osnovne vaje izvajate tudi sami, a bolj kot boste napredovali, več vodstva boste potrebovali. Zato je dobro, da se sčasoma priključite skupinam, ki vadijo pod strokovnim vodstvom.
Jogo uskladite z drugimi treningi:
Ko povečujete kilometrino in izvajate zahtevne treninge, naj bodo vaje joge predvsem namenjene sprostitvi. Če pa ne trenirate veliko, pa lahko jogi namenite več časa in jo lahko izvajate bolj intenzivno in tudi pogosteje.
Napredujte počasi: Da osvojite določen položaj, lahko minejo tudi leta, zato začnite na začetku, s čisto osnovnimi položaji. Šele, ko jih dodobra osvojite, lahko stopite na višjo stopnjo. A ker znajo biti ti položaji zahtevni, strokovno vodstvo pri napredovanju ne bo odveč.
Izognite se morebitnim poškodbam: Če vam določeni položaji ne gredo, jih ne izvajate na silo, saj se lahko poškodujete. Za pomoč prosite vaditelja, ki vam bo pri tem pomagal oziroma vam svetoval, kako jih izvedete oziroma vam povedal, če ste vi oziroma vaše telo že pripravljeni nanje.

Nekaj vaj, ki jih lahko izvajate doma najdete tukaj.
 
Povzeto/prirejeno po: Yoga. Celoten članek si lahko preberete tukaj.
Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ