Kaj lahko Bannister nauči Nike?

Kaj lahko Bannister nauči Nike?
25.01.2017 AVTOR: L. Z.
Sir Roger Bannister je leta 1954 postal prvi človek, ki je miljo pretekel pod štirimi minutami. Danes številni nadobudneži izvajajo projekte v laboratorijih in z njimi skušajo pomagati maratoncem spustiti maratonsko mejo pod dve uri.

Maraton pod dvema urama bo najpomembnejši tekaški podvig po milji pod štirimi minutami.

Prvi Bannisterjev poskus podiranja magične meje se je končal neslavno.

Kasneje je priznal, da se mu je atletika kmalu zagabila, saj je bil preveč obremenjen z podatki ter ni več našel svobode in užitka v teku.

Če je bil Bannister hkrati znanstvenik in subjekt, so Afričani le objekti, s katerimi se znanstveniki igrajo.

»Maraton pod dvema urama bo najpomembnejši tekaški podvig po milji pod štirimi minutami, « je zatrdil britanski novinar Ed Caesar, avtor knjige Dve uri – maratonski čas na meji mogočega. Njegov novinarski kolega Michael Crawley se z njim ne strinja. Če bi največji športni opremljevalec v 50 letih preteklega stoletja organiziral tek na miljo po klancu navzdol, Bannister kasneje verjetno ne bi prejel naziva Sir. V bistvu pa je – navkljub romantični podobi amaterskih časov – med obema situacijama precej podobnosti.

Prvi Bannisterjev poskus podiranja magične meje se je končal neslavno: sicer je s časom 4:02 dosegel britanski rekord, a ga je atletska zveza razveljavila, saj je bil dosežen v »umetnih « pogojih. Njegov zajec je namreč prehodil prvi del proge, da je lahko slovitemu rojaku narekoval tempo v drugi polovici. Leto kasneje mu je uspelo. Rekord so priznali, saj ni bilo goljufivih zajcev.

 

Posnetek si lahko ogledate:

 

Čeprav Nike za projekt maratona pod dvema urama še ni razkril vseh podrobnosti, obstaja velika verjetnost, da bodo Eliud Kipchoge in druščina tekli po: ali vzmeteni stezi, ali nesklenjeni progi, ali navzdol – v vsakem primeru drugače od običajnih maratonov. Da ne govorimo o čedalje lažjih tekaških copatih, uporabi statističnih podatkov o teku … Podobne prijeme je pred več kot 60 leti uporabljal že Bannister, po poklicu zdravnik (nevrolog), zato njegov znanstveni pristop niti ne čudi. Svojim šprintaricam je za 30 odstotkov zmanjšal težo; bil je med prvimi, ki so uporabljali tekalno stezo; z oxfordskimi organizatorji se je dogovoril, da so krog zasnovali tako, da je pretekel točno štiri kroge (brez tistih »čudnih « devetih metrov).

Kasneje je priznal, da se mu je atletika kmalu zagabila, saj je bil preveč obremenjen z podatki ter ni več našel svobode in užitka v teku. Crawley ugotavlja, da se prav tukaj skriva razlika med obema projektoma podiranja magičnih mej: če je bil Bannister hkrati znanstvenik in subjekt, so Afričani le objekti, s katerimi se znanstveniki igrajo. Zaključuje z mislijo, da so (bi morali biti) vsi tekači tudi malo znanstveniki, ki pozorno spremljajo svoje telo, prilagajajo treninge in iščejo svoje meje.

Povzeto po prispevku Can Nike 's two-hour marathon quest learn from Roger Bannister?, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ