Kaj morate vedeti o nevihtah

Kaj morate vedeti o nevihtah
30.07.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
V poletnih dneh se nevihte pogosto pojavijo, kar je še posebej nevarno za tiste, ki tečete na prostem. Da boste vedeli, kaj stori, če se znajdete v teh neprijetnih vremenskih razmerah, si preberite naslednje vrstice ...

Nevihte v poletnih dneh so precej pogoste, a če vas ulovijo med aktivnostjo na prostem, je to vse prej kot prijetno, lahko pa je tudi zelo nevarno. Strele namreč terjajo vsaj 54 smrtnih žrtev letno ali pa povzročijo poškodbe, med katerimi nekatere pustijo tudi dolgoročne posledice, kot so izguba spomina, motnje pozornosti, težave s sklepi, razdražljivost, utrujenost, šibkost, krči v mišicah, depresija itd. Zato je dobro vedeti, kaj storiti, če vas med aktivnostjo na prostem ulovi slabo vreme.

Pred odhodom na tek preverite vreme: Če je vreme sončno in prijetno, vam napovedi seveda ni potrebno preverjati. A če se na nebu že nekaj časa zbirajo sivi oblaki, previdnost ne bo odveč. Vremenske napovedi so dandanes že zelo točne, zato boste lahko hitro vedeli, ali lahko tečete na prostem, ali pa je bolje, če trening za spremembo opravite v telovadnici.

Če slišite grmenje, se umaknite na varno: Če boste vseeno šli teči v oblačnem vremenu, bodite vseeno pozorni in se vsake toliko obrnite v nebo ali prisluhnite, če bo morda zagrmelo. Ob prvih znakih nevihte (strelah, bliskanju ali grmenju) se čim prej umaknite v notranjost. Kot priporočajo strokovnjaki, tudi ko nevihta mine, se v notranjosti zadržite še vsaj 30 minut.

Če vas nevihta ujame daleč od doma, je najbolje, da se usedete v avto ali poiščete stavbo, v katero se boste skrili. Vsekakor pa se NE skrivajte pod visoko drevo, saj so ta strelam vedno zelo privlačna in jih pogosto zadanejo.

Strela lahko udari na različne načine
Najnevarnejša stvar med nevihto so pravzaprav strele, ki vas lahko poškodujejo, če vas zadanejo. Zadanejo pa vas lahko tako neposredno, kot tudi posredno, in sicer:
- strela zadane višji predmet ob žrtvi (na primer visoko drevo), delec te pa preskoči nanjo
- strela udari nekje v bližini žrtve, nato pa potujeje po zemlji in vstopi v telo tam, kjer se vaše telo dotika zemlje (na primer preko stopal) ter potuje skozi krvo žilni in živčni sistem ter izstopi iz telesa na točki, ki je najdlje od udarca strele. To je eden od najpogostejših načinov, ko strela povzroči poškodbe in celo smrt.
- če strela zadane kovinsko stvar (na primer kovinska ograja, električna napeljava itd.), lahko po njej potuje in vas strese ter poškoduje, v primer, da bi se je dotaknili.

Kaj storiti, če koga strela res udari?
Če koga v vaši bližini udari strela, je najbolje, kar lahko storite to, da takoj pokličete prvo pomoč.

Povzeto po: Povzeto / prirejeno po članku What runners should know about lightning, ki ga v celoti lahko preberete tukaj.

Značke: Trening, Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ