Kaj morate vedeti o žuljih?

Kaj morate vedeti o žuljih?
20.05.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Se pogosto spopadate z žulji? Takoj jih lahko sanirate oziroma preprečite ...

Kaj povzroča žulje
Žulje povzroča trenje, za katerega so krive ali nogavice ali obutev, ki se med premikanjem drgne ob vašo kožo. Še toliko hitreje pa do žulja pride zaradi potenja stopala, saj vlaga še poveča trenje.
Sicer pa se žulji največkrat pojavijo med dolgimi teki, saj je takrat več možnosti za trenje, prav tako pa se noge tudi potijo, kar je še dodaten razlog, da si lahko pridelate kakšen žulj več.

Kako jih sanirati?
Manjše žulje je najbolje pustiti pri miru, sploh, če vam ne povzročajo težav pri gibanju. Večježulje pa kakšen dan ali dva raje pustite pri miru, da se bodo skrčili, šele nato jih lahko predrete. Ne bo pa odveč, če se boste v tem primeru obrnili tudi na zdravnika, ki bo poskrbel, da bo žulj predrl s sterilno iglo in prizadeto mesto po posegu razkužil, da ne bi prišlo do infekcije.
Sicer pa, če že želite žulj predreti sami, najprej področje dobro očistite, za prediranje uporabite sterilno iglo, zatem pa področje še enkrat dobro očistite, najbolje z razkužillom, da ne bi prišlo do okužbe.

Jih lahko preprečite?
Ja, žulje lahko preprečite na zelo preprost način – nosite le obutev primerne velikosti, prav tako primerne velikosti pa naj bodo tudi nogavice, ki jih nosite. Če je le mogoče pa izberete nogavice, primerne za športne aktivnosti, saj so nekatere zasnovane tako, da odvajajo vlago, kar pomeni, da bo vaše stopalo med aktivnostjo suho, to pa pomeni tudi manjše možnosti za nastanek žuljev.

Povzeto po: Everything you need to know about blisters, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ