Kaj narediti, če vas med tekom preseneti nevihta

Kaj narediti, če vas med tekom preseneti nevihta
15.07.2020 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Bolje je biti pripravljeni.

Vsem se je že kdaj zgodilo, da smo hoteli še na hitro odteči nekaj kilometrov preden bi se vreme poslabšalo. A le nekaj kilometrov od doma nas je presenetil dež, ki ga je spremljalo grmenje. Kaj storiti, če pride do tega?

»Vremenske razmere pred nevihto se lahko razlikujejo glede na območje, kjer tečete. Se pa nevihte lahko včasih pojavijo tudi brez prepoznavnih znakov,« pravi Gary Oldham, nekdanji policist, gasilec, direktor centra 9-1-1, vodja izrednih razmer pri EMT, ter zastopnik in zagovornik varnosti v zvezi z vremensko napovedjo. Kar nekaj indikatorjev je, ki nakazujejo, da bo prišlo do nevihte, in sicer sunki vetra (nenaden, močen veter), nebo se hitro potemni, v daljavi vidite zavese dežja. Sicer pa nevihte običajno prinesejo kumulonimbusni oblaki. Močnejše nevihte pogosto segajo visoko v ozračje in nekatere - vendar ne vse - lahko ustvarijo nakovalo ali vodoravni podaljšek, ki prihaja z vrha oblačne tvorbe in je pogosto vispko na nebu. »Nakovala skoraj vedno kažejo na močno nevihto, vendar morate pogosto biti na neki razdalji od nevihte, da ga prepoznate. Nakovala - razen če veste, da je nepremična nevihta daleč stran od vaše poti - je dober pokazatelj, da si za ta dan raje poiščete drugo aktivnost.

Nevihte se sicer pogosto pojavljajo popoldne, nastanejo pa iz vročine, ki se nalaga čez dan (čeprav so vedno izjeme). Če se kljub temu ujamete v nevihti, pa morate storiti naslednje:
Poiščite zavetje v varnem prostoru. To vključuje notranje prostore, če ste v mestnem območju - na primer v kavarni - ali pod previci, če ste v parku ali na podeželju.
Ne bodite najvišji predmet. Če se znajdete v parku ali na podeželju, ne iščite zavetja pod drevesom - strele raje udarijo v višje predmete - in se držite pri tleh, kjer se lahko skrijete.
Če grmi, ostanite zaščiteni. Če slišite grmenje, je mogoče, da vas udari strela velika. Zato previdno in po pameti.
Imejte telefon s seboj. Če vas ujame nevihta, je dobro da spremljate vremenske razmere in opozorila, poleg tega pa lahko po potrebi pokličete pomoč.

»Vse neviht jemljite resno,« poudarja Oldham. »Samo zato, ker še ni bilo izdano opozorilo o hudi nevihti - za določeno nevihto, to še ne pomeni, da ne more biti smrtno nevarna. Lahko ste hudo telesno poškodovani zaradi padavin kot je toča, ali pa vas zadane in ubije strela. Vsekakor je bolje, da v primeru slabega vremena ostanete doma, saj boste tako več naredili za svojo varnost in zdravje kot bi v primeru aktivnosti.«

Povzeto po: What To Do If You’re Stuck In An Unexpected Thunderstorm, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ