Kaj se zgodi, ko je natrija v telesu preveč?

Kaj se zgodi, ko je natrija v telesu preveč?
17.01.2019 AVTOR: Maša Tomažič, foto: www.livsmedelsverket.se

Natrij je mineral, ki je za človeško telo izjemno pomemben, brez njega pa na dolgi rok ne bi mogli preživeti, vendar ga hkrati v telesu ne sme biti preveč, saj natrij neposredno vpliva na vsebnost kalija v našem telesu, ki ga za normalno delovanje prav tako nujno potrebujemo. Čeprav je v živilih tudi naravno prisoten, je njegov dnevni vnos v veliki meri sorazmeren z vnosom kuhinjske soli (NaCl). Ko govorimo o natriju, zato pogosto govorimo kar o (kuhinjski) soli. Pri veliki večini prebivalstva predstavlja problem predvsem previsok vnos natrija oz. soli, kar povišuje krvni tlak in zvišuje tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Kakšna je funkcija natrija v človeškem telesu?

Natrij je kation, ki se nahaja v krvi in v medcelični tekočini in sodeluje pri osmozi – natančneje, natrij določa osmotski tlak tekočin, v katerih se nahaja. Poleg tega pa sodeluje tudi pri transportu številnih hranil in produktov presnove po črevesju, ledvicah in številnih drugih tkivih. Znotraj celic se nahaja zelo majhna količina natrija. Natrij je znotraj celic pomemben za membranski potencial celic.

Absorpcija natrija

Natrij se v človeško telo skoraj v celoti absorbira v črevesju. V telesu je približno polovica natrija shranjena v kosteh, polovica pa v tekočini, ki obdaja celice.

Kaj se zgodi, če je natrija v telesu preveč oz. premalo

Previsok vnos natrija:

Najprej se začne v telesu zadrževati voda. To je posledica tega, da morajo ledvice, ki so odgovorne za izločanje odpadnih snovi, vzdrževati posebno ravnovesje elektrolitov in vode. Če se v telesu zadržuje preveč vode, lahko to vodi v nekatera bolezenska stanja. Eno od takšnih je nastanek edema (otekanje na področjih stopal in gležnjev, nog, rok in dlani). Več vode v telesu vodi tudi v povišanje krvnega tlaka, s tem pa se povečuje tudi tveganje za nastanek različnih srčno žilnih bolezni. Povišan krvni tlak je namreč v svetu razlog za kar 50% smrti zaradi srčno-žilnih bolezni.

Ob prekomernem uživanju soli, s katero v telo vnesemo natrij, smo veliko bolj žejni. Na ta način telo poskuša uravnavati razmerje med natrijem in vodo. Povečano pitje lahko še poslabša negativne učinke, na drugi strani pa lahko pitje premajhnih količin vode povzroči dehidracijo, saj telo črpa vodo iz celic telesa. Običajno je, da bomo morali po zaužitju večje količine soli pogosteje obiskati stranišče, saj telo skuša spet vzpostaviti ravnovesje med minerali v telesu, s tem pa se poveča tudi izločanje kalcija iz telesa, kar lahko škodi zdravju okostja, še posebej pri bolj občutljivih skupinah.

Premajhen vnos natrija:

  • Premajhen vnos natrija navadno spremljajo naslednji simptomi: vrtoglavica in slabotnost, predvsem zaradi nizkega krvnega tlaka


Kje se natrij nahaja?

Čeprav se natrij naravno nahaja v veliko živilih, ga večino zaužijemo zaradi soljenja živil s kuhinjsko soljo (prilagajanje okusa, soljenje zaradi tehnoloških razlogov) med samo pripravo živili in zaradi dosoljevanja jedi. Natrij je pogosto prisoten tudi v različni aditivih, ki jih dodajajo živilom.


Ali so ene soli res boljše od drugih?

Velikokrat slišimo, da so nekatere soli ”boljše” od drugih, še posebej pa se izpostavlja himalajska sol, ki naj bi bila veliko bolj zdrava od ”navadne” kuhinjske soli. Vedeti moramo, da so v večini vse soli sestavljene iz natrijevega klorida, razlijejo pa se po vsebnosti drugih mineralov, vendar je njihova vsebnost navadno tako majhna, da je njihov vnos v telo pravzaprav zanemarljiv. Ob tem je potrebno izpostaviti tudi, da posebne bolj eksotične vrste soli običajno niso jodiranje, zato se smejo uporabljati le občasno za dosoljevanje hrane

Značke: Zdravje
Ključne besede:
natrij
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ