Gležnji vam lahko pomagajo obdržati hitrost pri teku

Gležnji vam lahko pomagajo obdržati hitrost pri teku
14.09.2018 AVTOR: A. T., Foto: Under Armour/ Facebook

Gležnji so izjemno pomembni pri teku, saj če so ustrezno okrepljeni lahko pripomorejo k temu, da boste tekli še bolje in hitreje vse do konca teka.

Da bi lahko zadržali željen tempo proti koncu tekme ali dolgega teka, ne bodo dovolj le zahtevni treningi, temveč boste, kot pravita novejši raziskavi, morali okrepiti tudi vaše ahilove tetive. Preverite zakaj ...

V študiji, objavljeni v reviji Medicine & Science in Sport & Exercise, je 25 tekačev teklo 10km na tekaški stezi, in sicer s tempom blizu tekmovalnemu. Medtem, ko so tekli, pa so raziskovalci dvakrat na miljo merili aktivnost njihovih gležnjev, kolen in kolčnega sklepa. Ugotovili so, da nekaj obremenitve, ki jo v začetku opravljajo gležnji, sčasoma prevzamejo kolena in kolki, kar vodi v manj učinkovito postavitev med tekom. Prav to pa bi bil lahko tudi vzrok, da je za ohranjanje tempa, dlje kot tečemo in bolj kot smo utrujeni, potrebne vse več energije.

Druga študija, objavljena v PloS ONE, je vključevala 18 tekačev, ki so 90 minut tekli z zmernim naporom. Raziskovalci so v tem primeru merili trdoto ahilove tetive in učinkovitost med tekom pri predpisanem zmernem tempu pred in po teku. Odkrili so da, so bile ahilove tetive tekačev manj otrdele po teku, se je pa njihova učinkovitost pri teku poslabšala. Čeprav se manjša trdnost tetive sliši bolj zaželena, v tem primeru to ni – trdnost tetive namreč pomeni, da mišicam, ki so nanjo pritrjene, ni potrebno delati tako močno, da bi ustvarile silo. Ko torej kita postane mehkejša, morajo z njo povezane mišice bolj delati, posledično pa je potrebno vložiti več energije v ohranjanje tempa teka.

Kaj torej storiti, da bi se težavam izognili in ohranili tetivo v optimalnem stanju? Dodajte treningom vaje za moč, posebje tiste, ki bodo ohranile tudi trdnost ahilove tetive. Če bo ta, in obenem tkivo okoli nje, okrepljeno, bo namreč boljši tudi vaš tek – lahko boste namreč hitreje in bolj pogosteje tekli.

Povzeto po: Your Ankles Can Keep You From Slowing at the End of Runs, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ