Kaj vam lahko obrabljen podplat starega tekaškega copata pove o vašem načinu teka

Kaj vam lahko obrabljen podplat starega tekaškega copata pove o vašem načinu teka
24.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Tako lahko na preprost način preverite kakšne so vaše možnosti za poškodbe.

Iz starega, uporabljenega tekaškega copata je mogoče razbrati veliko svari. Vzroci obrabe namreč lahko ponudijo vpogled v to, kako nekdo teče in na katerem delu absorbira silo, kar lahko kaže na to, kakšne so možnosti za poškodbe in manjšo učinkovitost zaradi slabe biomehanike. Obstajala pa naj bi dva klasična vzorca, ki imata vsak zase potencialno tveganje za poškodbe in težave pri izvedbi teka. Katere to so, lahko preverite v nadaljevanju.

Obraba na zunanjem delu pete in na notranjem robu palca

Na kaj morate biti pozorni?
1. Obraba na zunanjem delu pete in občasno tudi na notranjem delu.
2. Obraba na notranjem robu palca z gumo zdrsano skoraj do gladkega.
3. Majhna obraba na konici copata.

Tveganja:
1. Ta vzorec obrabe lahko prispeva k razvoju težav z ahilovo tetivo in plantarnim fascitisom, kot tudi k težavam s pokostnico in bolečinami v kolenu.
2. Pretirana pronacija bi morala biti upočasnjena in kontrolirana s strani stabilizatorja stopal, še posebej mišica tibialis posterior (ena od mišic v sprednjem delu meč). Šibkost tam vodi v preobremenitev kit ter v bolečine v pokostnici.

Morebitne težave pri vadbi oziroma teku:
1. Slaba absorpcija sile ob dostopu na tla pomeni slab odziv ob odrivu, z zmanjšano pomočjo, tako da ne dobite dovolj povratka za ves trud, ki ga vlagate v tek.
2. Nenadzorovana in pretirana pronacija, ki ni odpravljena ob odrivu pomeni zmanjšano moč iz meč in zadnjice, kar se kaže v počasnejšem in manj učinkovitem teku.

Obraba na zunanji in prednji strani tekaškega copata
Na kaj morate biti pozorni?
1. Ta vzorec kaže na to, da pristajate na trdo na zunanji del sprednjega dela copata in da se zavrtite vse do palca. Tipično je tukaj veliko nasilne obrabe na zunanjem delu sprednjega dela copata pod četrtim in petim prstom.
2. Malo obrabe je na peti oziroma je včasih celo neokrnjena.
3. Predel prstov kaže na dva vzorca obrabe – čez notranji del palca ali obraba čez konico copata.

Tveganja:
1. Stresne frakture četrte in pete metatarsalne kosti. Peta in sredina stopala preko sklepa absorbirata silo, ki je ne uporabljamo.
2. Pereonalne kite tečejo po zunanjem delu spodnjega dela noge in pod kostjo gležnja v stopalo. Zaradi tega morajo bolj delati, da bi nadzorovale vpliv udarca stopala ob tla, kar poveča tveganje za zvin gležnjev in pretegnjene mišice.
3. Obraba na konici obutve kaže na to, da vsaj nadzorujete stopalo in ob udarcu ob tla ne tako zelo pronirate. A žal tveganje za zgoraj navedene težave še vedno obstaja.
4. Stresne fakture v četrti in peti metatarsalni kosti. Peta in sredina stopala premoreta sklepe, ki absorbirajo silo, a niso v uporabi.

Morebitne težave pri vadbi oziroma teku:
1. Več tveganja imate za zvin gležnja.
2. Obraba na konici obutve kaže na to, da vsj nadzorujete stopalo in ne prehitro pretirano pronirate ob vpliv udarca stopala. A tveganje za zgoraj navedene težave še obstaja zaradi bočnega udarca.

Povzeto po: What the tread of your old running shoes can tell you, ki je dostopen tukaj.

Značke: Tek, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ