Kako kupiti tekaške copate za tek po brezpotjih

Kako kupiti tekaške copate za tek po brezpotjih
19.02.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Če želite teči po brezpotjih, morate za to tudi imeti tudi ustrezno obutev. Pomagali vam jo bomo najti ...

Tekaška obutev za tek po brezpotjih ni enaka obutvi za tek po betonu ali drugih urejenih površinah. Prilagojena je namreč nepredvidljivemu, neurejenemu in včasih tudi spolzkemu terenu. Ko jo izbirate, pa morate vedeti in paziti na naslednje stvari ...

Tekaški copati za tek po brezpotjih se bodo drugače prilegali vaši nogi
Nasprotno od drugih tekaških copatov se bodo tekaški copati za tek po brezpotju dobro oprijeli vašega stopala, sploh v področju pet. Razlog za to je preprost – vaše stopalo morajo namreč obvarovati pred pretiranim privzdigovanjem in premikanjem med tekom po neravnem terenu, saj bi sicer lahko prišlo do poškodb. Vseeno pa je dobro, da vam copati niso premajhni, saj bi vas to lahko oviralo med tekom. Zato, ko jih boste preizkušali, vedno pazite, da boste imeli v sprednjem delu pri prstih vsaj za konico prsta praznega prostora.

Kako blažene copate boste imeli je odvisno od vaših želja
Mehkoba oziroma blaženje copatov je stvar vaših želja. Če želite bolj čutiti tla pod nogami, si lahko izberite manj blažene copate, a bo s tem vaš copat imel tudi manj zaščite in možnosti za poškodbe so večje. Blaženje namreč zmanjša učinek sile ob doskoku na telo, zato je smiselno, da vaš copat ima vsaj nekaj blaženja. Seveda pa lahko imate tudi več različnih copatov, ki so eni bolj, drugi manj blaženi ter enkrat nosite ene, drugič druge.

Tekaški copati za tek po brezpotjih so preprosto drugačni
Tekaški copati za tek po brezpotju so drugačni od tistih, v katerih tečete po urejenih površinah. Predvsem pa so copati prilagojeni teku po razgibanem, včasih tudi mehkem in spolzkem terenu. Obenem pa pogosto vzdržijo tudi dlje časa kot drugi tekaški copati.

Oprijem je odvisen od terena in oblikovanja
Podplati tekaških copatov za tek po brezpotju so precej različni – lahko so narejene za tek po zemlji, gramozu in razmočenem terenu, lahko za kolikor toliko urejene gozdne poti ali pa posebje prilagojene za tek po kamnitih površinah.

Povzeto po: 4 tips for buying trail running shoes, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ