Kako lahko preverite vašo držo med tekom

Kako lahko preverite vašo držo med tekom
20.12.2018 AVTOR: A. T., Foto: Hoka One One/ Facebook

Niste prepričani, da je vaša drža med tekom ustrezna? Preberite si, kako lahko to preverite.

Kakšna je prava tekaška drža? Mnenj in priporočil je veliko, zato je težko vedeti, kaj je res in prav ter kaj ne. Nekateri zagovarjajo pokončno držo, spet drugi vašemu telesu prirojeno. Če ne drugega, pa je zelo pomembno, da je taka, da vam omogoča učinkovit in dober tek ter da zmanjša možnosti za poškodbe. Kar pomeni, da je dobro, da je vaše telo vzravnano, roke pokrčene na 90 stopinj ter se med tekom ne pretirano gibajo, stopala pa mehko padajo pod telo med tekom. Kako ugotoviti ali tako tečete tudi sami? To lahko preverite tako:

Posnemite se
Posnemite se med tekom, najbolje na tekaški stezi. Na posnetku pa bodite pozorni na vašo držo, gibanje rok in nog ter kako vaši stopali pristaneta na površini. Tako boste namreč ugotovili, kaj so vaše močne ter tudi šibke točke.

Preverite fotografije s tekem
Fotografije s tekmovanj niso vedno najbolj privlačne, a vseeno jim posvetite pozornost, saj vam prav tako lahko razkrijejo vašo držo. Dobro je, da primerjate več fotografij in sicer tiste iz začetka, sredine in konca teka, da vidite, kako utrujenost vpliva na vaše gibanje.

Tecite po hribu navzdol
Gravitacija vas prisili v nagibanje, kar je še posebej pomembno, če sicer tečete zelo vzravnano in pokončno. Tek po hribu navzdol vas bo namreč spomnil, kako je teči tudi, ko ste nekoliko upognjeni.

Povzeto po: How to check your running form?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ