Kako najti pravo tekaško skupino?

Kako najti pravo tekaško skupino?
19.02.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Bi raje kot sami tekli v skupini? Zakaj pa ne. Da boste našli takšno, ki bo ustrezala vam in vašim tekaškim sposobnostim, pa je tukaj nekaj koristnih nasvetov, ki jih velja vzeti v ozir.

Za veliko tekačev je tek v skupini odlično sredstvo za to, da se spravijo k treningom in pri njih tudi vztrajajo ter seveda sčasoma nadgrajujejo svoje sposobnosti. Težava je le v tem, da je težko najti tekaško skupino, v kateri se boste počutili dobro in se vanjo ne le zaradi teka, ampak tudi družbe z veseljem vračali. Zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pri tem v pomoč.
Poleg tega seveda, da raziščete, ali so tekaške skupine sploh na voljo v vašem kraju ali okolici ter kaj od tekaške skupine pričakujete, je tu še nekaj več dejavnikov, ki jim morate posvetiti pozornost ...


Kakšni tekači so v skupini?
V tekaški skupini morajo biti tudi tekači, ki tečejo tako hitro in tako daleč kot vi, sicer jim ne boste zmogli slediti. Kako hitro in daleč lahko tečete, pa morate vedeti tudi sami, da boste dejstva lahko predstavili vodji skupine. Pri tem bodite čim bolj iskreni, da vas bodo ti lahko razporedili v ustrezno skupino. Če boste namreč pristali v skupini, v kateri boste tekli hitreje in dlje kot zmorete, se ne čudite, če izkušnja ne bo prav prijetna.

Na katere dneve in kolikokrat tedensko se srečujejo?
Običajno se skupine srečujejo 3x tedensko med tednom ter tudi med vikendi. Ponekod je prisotnost za redno članstvo malodane obvezna, spet drugje ne. Zato preverite, ali vam dnevi in ure, na katere skupina trenira ustrezajo ter kolikokrat boste lahko prisotni, če je obveznost zavezujoča.

Kje srečanja potekajo?
Tako kot dan in ura treningov, je nekaterim pomemben tudi kraj srečanja – je ta blizu vašega doma oziroma službe ali čisto na drugem koncu mesta ali celo v drugem kraju? So lokacije prilagodljive ali fiksne? Dobro razmislite, ali vam bo to na dolgi rok ustrezalo ali ne, saj vas lahko nenazadnje tudi vožnja na oddaljeno lokacijo odvrne od tega, da bi trenirali s skupino.

Se jim lahko pridružite za poskusni tek?
Če se vam zdi, da bi vam skupina ustrezala, je dobro, da jo preizkusite, in sicer tako, da se ji priključite pri enem od treningov. Le tako boste zares vedeli, ali so treningi primerni za vas ter ali vam energija ljudi, ki bodo tekli z vami, ustreza.

Lahko med tekom poslušate glasbo?
V večini skupin poslušanje glasbe preko slušalk ni prepovedano, paziti pa morate, da sledite skupini, pazite na promet in po potrebi slušalke snamete, da bi lahko prisluhnili navodilom. Je pa fino, če vsaj na začetku tečete brez slušalk, saj boste tako spoznali in tudi lahko poklepetali z drugimi ljudmi.

In še ...
Ob zgoraj navedenih vprašanjih lahko preverite še, ali je možnost, da se pred začetkom vadbe kje preoblečete in po nje stuširate in nazaj oblečete; ali morate s seboj prinesti vodo in prigrizek; ali je v bližini možno parkirati ter kje, če sploh, lahko pustite svojo torbico in druge vredne predmete (dokumenti, nakit itd.) itd.

Prirejeno po: How to find your ideal running group?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ