Kako odpraviti bolečine v zadnjici?

Kako odpraviti bolečine v zadnjici?
17.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Za neprijetno bolečino globoko v zadnjici, ki kar noče izzveneti, je najverjetneje kriv piriformis sindrom. Gre za malo, a močno mišico, ki se nahaja globoko za gluteusom in je odgovorna za zunanjo rotacijo kolka. Simptomi, ki nakazujejo na težavo s to mišico so topa, globoka bolečina v zadnjici; bolečina, ki se širi po nogi navzdol ali v hrbtenico, ali bolečina med sedenjem.

Ishiadični živec gre čisto mimo mišice piriformis in ko se ta skrči, lahko včasih stistne živec, kar povzroči bolečino. Ponavljajoče aktivnost, kot je, na primer tek, lahko utrudijo mišico in vznemirijo živec. Prav tako se to lahko zgodi ob dolgotrajnem sedenju, čemur so podvrženi tekači, ki pri delu veliko sedijo.

Da bi težavo odpravili, je najbolje, da za nekaj časa prekinete s tekom ter si pomagate z raztezanjem in vajami za moč.V pomoč pa vam je lahko tudi fizioterapija. Da bi se v prihodnje težavam izognili, pa s pomočjo strokovnjaka preverite tudi postavitev telesa med tekom, mišično moč, gibljivost in še kaj.

Ko boste spet lahko začeli s tekom, pa upoštevajte naslednje.

  • Pred tekom se vedno ogrejte.
  • Postopoma in po pameti povečujte dolžino teka.
  • Zmanjšajte intenzivnost teka.
  • Izogibajte se razgibanemu terenu in teku v hrib.

Povzeto po: How can I banish that pain in my butt?, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ