Kako prepoznati dehidracijo

Kako prepoznati dehidracijo
23.07.2020 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Znakov za dehidracijo je kar nekaj, le prepoznati jih morate.


Boli vas glava
Eden prvih znakov za dehidracijo je glavobol. Razlog za to je, da dehidracija spodbuja krčenje celic v možganih. Namesto tablete, raje spijte nekaj vode ter kakšen napitek z elektroliti. Najverjetneje bo glavobol tako hitro izzvenel.

Zmedeni ste
Pomanjkanje tekočine v telesu vpliva na ona sredotočenost, sposobnost odločanja in motoriko telesa. Zakaj pride do tega ni čisto jasno, a najverjeneje so krive celice, ki se krčijo in posledično povzročajo glavobol.

Urin je temen
Dehidracijo opazite tudi po barvi urina - bolj kot ste dehidrirani, temnejši bo urin. Temna barva kaže na to, da se ledvice trudijo preusmeriti vodo nazaj v telo, zato je urin, ki ga tudi ni prav veliko, temen.

Tek je vse težji
Se vam zdi, da je tek vse težji? To je tudi eden od znakov pomanjkanja tekočine, saj se zaradi tega spremeni koncentracijo volumna krvi. Srce mora delovati še močneje, da imajo mišice kisik in hranila za normalno delovanje. Posledično se poveča srčni utrip, da bi lahko tekli tako hitro kot želite.

Mučijo vas krči
Pomanjkanje tekočine v telesu poruši koncentracijo elektrolitov kot sta natrij in kalij, kar lahko privede do krčev.

Utrujeni ste
Dehidracija lahko povzroči tudi utrujenost. Ko se jedrna temperatura telesa dvigne to namreč vpliva na možgane, zato ste utrujeni. In bolj kot boste dehidrirani, večja bo utrujenost, saj srce ne bo moglo prenašati kisika po telesu.

Povzeto po: 6 Key Signs of Dehydration You Should Know About, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ