Kako preprečiti mišične krče

Kako preprečiti mišične krče
20.05.2020 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/ Facebook

Mišični krči, kot so krči v mečih, so lahko boleč spremljevalec med vadbo ali po njej (in pogosto ponoči). Mišična vlakna se namreč skrčijo nepričakovano in včasih brez opozorila, kar povzroča bolečino. Najpogosteje prizadeta območja so meča, stopala in stegna. Sicer pa mišični krči lahko prizadenejo vsakogar - od začetnikov do profesionalcev.

Kaj povzroča mišične krče?
Dolgo je veljalo, da je glavni vzrok za mišične krče neravnovesja tekočin ali mineralov. Vendar do danes še ni dokazov, kaj jih resnično povzroča. Vemo le, da so krči povezani s tem, kako delujejo motorični nevroni. Kljub temu k krčem lahko prispevajo različni dejavniki:

  • visoka obremenitev
  • visoke temperature
  • starost
  • diabetes
  • pomanjkanje spanja
  • neravnovesje tekočine in mineralov

Najverjetneje bo kombinacija le-teh povzročila kaotične električne impulze v mišicah, ki nato povzročijo boleč krč.
Mnogo ljudi trpi zaradi mišičnih krčev, ki se pojavljajo sredi noči. Eden od razlogov za to je lahko ta, da raven magnezija v telesu med spanjem upada. Če pade prenizko, lahko to povzroči boleče krče v nogah. Preprečimo jih lahko tako, da se čez dan, ko opazimo prve znake, raztezamo. Res pa je, da jih pogosto opazimo prepozno, običajno šele takrat, ko nas prve bolečine zbudijo v poznih nočnih urah.

Kaj storiti, če dobite mišične krče?
Če med vadbo zaznate mišični krč, si privoščite kratek odmor. Konkretnega zdravljenja ali zdravil zanje sicer še vedno ni, za številne primere mišičnih krčev pa so koristni naslednji pristopi:
Hidracija: Priporočamo, da nadomestite vodo in elektrolite, izgubljene med vadbo. Morda to ne bo pravo zdravilo za vse, bodo pa tisti, ki so bolj nagnjeni k krčem zagotovo imeli nekaj koristi od tega.
Raztezanje: Če do krča pride zaradi utrujenosti, ki je posledila prekomerne obremenitve na vadbi, ga boste verjetno najlažje olajšali z lahkim raztezanjem in masažo. Prizadeto mišico nežno raztegnite, ko imate krče, da boste sprostili nekaj napetosti.
Toplota: Toplota sprosti mišice. Zato poskusite s toplimi obkladki na mečih ali s sproščujočo kopeljo, da preprečite krčenje mišic.
Masaža: Masaža spodbuja prekrvavitev, kar pomaga sprostiti mišice.

Kako preprečiti mišične krče?
Tukaj je nekaj nasvetov, kako preprečite mišične krče.

  • Ohranite mišiče sproščene. Vključite raztezanje in sprostitveno vadbo v vaš načrt treningov in masažo za noge, ali še bolje, privoščite si masažo.
  • Prehranjujte se zdravo in uravnoteženo ter ne pozabite na minerale. Magnezij je na voljo v različnih oblikah, tudi v tabletah. Sicer pa je na voljo v polnovrednih živilih, zeleni zelenjavi in v bananah,. Dober vir kalcija, ki je osnova za mišično krčenje, pa so mlečni izdelki, špinača in rumenjak.
  • Dajte si čas in povečajte intenzivnost vadbe postopoma. Vaše telo se prvo mora navaditi na nov način treningov.
  • Četudi dehidracija ni glavni vzrok krčev, je uživanje dovolj tekočine med športom pomembno, še posebej na vroče dni in če se veliko potite.

Povzeto po: Muscle spasm: How to prevent leg cramps, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ