Kako preprečiti vnetje pokostnice

Kako preprečiti vnetje pokostnice
08.09.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Vnetje pokostnice je ena najpogostejših poškodb pri tekačih. Preberite si, kaj lahko storite, da do nje ne bi prišlo?

Dolžino treningov povečujte postopoma
Nič novega ni, da pretiravanje s treningi vodi v poškodbe, ena najpogostejših med njimi je tudi vnetje pokostnice. Da bi se ji izognili, obseg in dolžino treningov povečujte postopoma in po pameti ali kot pravi zlato pravilo nič več in nič manj kot 10% na teden.

Okrepite mišice
Okrepljene mišice bodo telesu pomagale absorbirati 'udarce' ob doskokih na trdo površino med tekom. Zato je dobro, da svoje telo okrepite tudi z vajami za moč, saj bo tako tudi tek boljši, možnosti za poškodbe pa manjše.

Zamenjajte obutev
Za vnetje pokostnice je včasih kriva tudi neprimerna obutev za vaš tip stopala ali pa stara, izrabljena obutev. Če menite, da bi to lahko bil vzrok vašim težavam, jo čim prej zamenjajte. Da boste res izbrali pravo, opravite analizo stopala, kar vam bo povedalo, kakšno obutev potrebujete za svoje stopalo in način teka.

Poskusite ortopedske vložke
Če ste bolj nagnjeni k težavam in poškodbam, vam te lahko pomagajo olajšati in preprečiti tudi ortopedski vložki, ki jih vstavite v obutev.

Ne pozabite na počitek
Počitek ni ključen le za to, da boste lažje opravljali treninge in dosegali dobre rezultate, ampak tudi za to, da se izognete poškodbam. Koliko počitka potrebujete in kdaj pa najbolje veste sami.

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ