Kako redno raztezanje prispeva k zdravju srca

Kako redno raztezanje prispeva k zdravju srca
17.07.2020 AVTOR: A. T., Foto: Lululemon/ Facebook

Raztezanje kot kaže ne pripravi le mišic na vadbo in prepreči poškodbe, temveč ugodno deluje tudi na srce.

Raztezanje pred in po teku je priporočljiv za boljši trening, hitrejše okrevanje in manjše tveganje za poškodbe. Toda nove raziskave, objavljene v reviji Journal of Physiology, kažejo na to, da bi raztezanje lahko imelo še večje koristi za zdravje, kot si mislimo.

Raziskovalci so preučili 39 moških in žensk, ki so bili dodeljeni bodisi v kontrolno skupino brez raztezanja, bodisi v skupino, ki je imela nalogo, da izvaja raztezanje nog pet dni na teden. Raziskava je trajala skupno 12 tednov. Raztezne vaje, ki so jih v tem času delali, so bile pasivne oz tudi imenovane statične, in so vključevale pet sklopov štirih specifičnih razteznih vaj, opravljenih v obdobju 45-ih sekund, s 15 sekundnim odmorom. Po 12 tednih so tisti v raztezni skupini imeli povečan pretok krvi v spodnjih okončinah in nadlahti ter zmanjšano togost arterije. To je privedlo do zaključka, da lahko ta vrsta raztezanja pomaga pri preprečevanju bolezni, povezanih z vaskularnimi težavami - kot so bolezni srca in diabetes. Nadalje so raziskovalci so opazili tudi, da se je pri gibanju raztezne skupine opazno izboljšalo gibanje gležnja in kolenskega sklepa.

Čeprav je bila ta raziskava izvedena pred globalno pandemijo COVID-19, so avtorji študije navedli, da bi lahko povečano raztezanje še posebej pomagalo zdaj, ko se na splošno več zadržujemo v svojih domovih, saj bi to pripomoglo k izboljšanju dejavnikov tveganja za srčne bolezni, možgansko kap itd.

Če ste pripravljeni v svojo vadbo vključiti bolj pasivno raztezanje - kar lahko pomaga tudi zmanjšati bolečino, povezano s tekom, in pomagati pri okrevanju mišic - pazite le, da jo naredite ob pravem času, pravi Aaron Leventhal, CSCS, lastnik Fit Studios s sedežem v Minneapolisu. Velja, da naj bi se pred vadbo dinamično raztezali, po vadbi pa pasivno raztezanje po njem. Statični raztežaji vam lahko pomagajo med ohlajanjem in pomagajo zmanjšati stres, ki je povezan z vadbo telesa, poleg tega pa pomaga raztegniti in podaljšati mišice, ki so bile med tekom skrajšane. Nasprotno pa bi moralo dinamično raztezanje pred vadbo ponoviti, kaj boste naredili v nadaljevanju. Če boste na primer tekali, razmislite o izvajanju izpadnih korakov za pripravo nog in bokov na to vrsto gibanja.

Če bi se pravilno osredotočili na raztezanje, bi tako lahko svoje teke naredili bolj učinkovite, obenem pa bi tudi srcu naredili veliko uslugo.

Povzeto po: How Regular Stretching Benefits Your Heart Health, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ