Kako se izogniti lakoti po dolgih tekih

Kako se izogniti lakoti po dolgih tekih
10.08.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Bi tudi vi po dolgih tekih pojedli vse, kar vam pride na pot? Poglejte, kako se lahko temu izognete.
Po dolgih tekih ima marsikateri tekač težave z izjemno lakoto, ki je nikakor ne morejo ukrotiti. Kar seveda lahko postane težave, sploh če pojeste več kot porabite. A tudi za to težavo, na srečo, obstaja rešitev.

Prvo poglejte, kaj in kdaj po teku jeste. Vaš prigrizek po treningu kot tudi vsi nadaljni obroki bi morali biti sestavljeni iz ogljikovih hidratov in beljakovin. V mislih imamo polnovreden kruh ali žita, sadje, zelenjavo, jajca, meso ali tofu (če ste vegetarijanec ali vegan).

Pomembno je tudi, da po teku jeste kmalu po tem, ko ga zaključite.
V prvih 20 minut bi bilo najbolje, vsekakor pa ne čakajte več kot uro. Če takoj po teku ne morete jesti, poskusite hrano zaužiti v obliki napitka, torej z beljakovinskim napitkom.
Vaše telo je oblikovano tako, da po dolgih tekih potrebna hranila hitro in učinkovito pridobi iz hrane. Beljakovine so pomembno hranilo po tekih, ker jih telo potrebuje za gradnjo in obnovo mišičnega tkiva. Ogljikovi hidrati pa so ključni vir energije in zapolnijo vaše glikogenske zaloge, ki so po dolgih tekih običajno iztrošene. 

Da bi se izognili težavam s krvnim sladkorjem, je včasih dobro, da uživate majhne količine hrane med samim treningom, a zato bolj pogosteje. To vam bo dalo dovolj energije za tek, a vam obenem pomagalo, da se boste izognili večjim vzponom in padcem krvnega sladkorja in zato tudi lažje končali tek.

Ne pozabite piti! Včasih namreč žejo zamenjamo za lakoto, ker jo naši možgani včasih interpretirajo na tak način. Tako tudi pojemo več kot bi smeli. Zato raje kot da posežete po hrani, prvo popijte velik kozarec vode. Ne bo odveč, če boste vodi dodali še mešanico elektrolitov in mineralov, saj pretirano uživanje tekočine lahko le-te izpere, kar bi vam lahko povzročilo zdravstvene težave.

Pred tekom si privoščite manjši prigrizek, ki bo preprečil kasnejše prenajedanje. V jutranjih urah je krvni sladkor najnižji, saj čez noč nismo uživali hrane. Kar pomeni, da bi vas dolg tek in nizek krvni slador lahko spravila v težave. Pred tekom si zato privoščite prigrizek, ki vam bo dal dovolj energije za tek. Poskusite kos polnovrednega kruha z arašidovim ali mandljevim maslov, energijska tablica ali banana z arašidovim maslom.

Povzeto po: How to avoid all day post long run hunger, dostopen tukaj.
Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ