Kako se orientirati pri teku v naravi

Kako se orientirati pri teku v naravi
09.09.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Tek bo brezpoteh je super in fajn, a ne, če se izgubite. Da bi to preprečili, smo vam pripravili nekaj nasvetov in idej za pripomočke, s katerimi boste vedno našli pot nazaj domov.

Tek v naravi je čudovita izkušnja, ki vas napolni z energijo in dobro voljo. Malce bolj stresno pa zna biti, če ste se odločili za tek po poteh, ki jih ne poznate dobro ali pa sploh ne. Da bi našli pot domov tudi v tem primeru, je dobro ob elektronskih pripomočkih, poznati tudi nekaj klasičnih trikov, ki vas bodo vedno pripeljali tja, od koder ste prišli.

Naučite se brati zemljevid
Saj vemo, da je veliko bolj praktično uporabiti telefon in preko gps-a preveriti, kje se nahajate. A globoko v gozdu ali daleč od civilizacije, se vam lahko zgodi, da ne boste imeli niti signala, kaj šele dostopa do interneta. Zato je dobro, da imate s seboj zemljevid in da ga seveda znate tudi prebrati. Da bi vam to tudi uspelo, pa je tu nekaj praktičnih nasvetov:
Izberite si pravo merilo: Za tek v naravi boste potrebovali zemljevid z merilom 1:25.000, da boste imeli pred seboj kar se da jasno predstavo terena po katerem tečete.
Preverite orientacijo: Papirnati zemljevidi imajo običajno sever naveden na vrhu papirja, virtualne mape pa se bodo vrtele skupaj z vami.
Podučite se, kaj pomenijo konture: Konture običajno pomenijo strm naklon, zato previdno.
Naj vas barve ne zavedejo: Obrisi različnih barv običajno nakazujejo različno višino terena, zato je dobro, da se pozanimate, kaj katera barva predstavlja. 
Preverite simbole: Različne poti bodo različno označene, preverite, kaj pomenijo, da ne bi zašli na teren iz katerega ne boste zmogli nazaj, ker zanj ne boste primerno opremljeni.

Kaj lahko uporabljate za navigacijo?
Za navigacijo lahko uporabljate različna orodja in pripomočke ter tudi tisto, kar najdete v naravi – od dreves in grmovja pa to kamnov in tudi zvezd na nebu.
Kompas: Pri potepanju v naravi ga je dobro imeti s seboj – pa ne na telefonu, ampak raje v fizični obliki.
GPS naprave: GPS naprave bodo beležile vašo pot, nekatere pa vam bodo tudi prikazale različne poti in smeri, po katerih se lahko odpravite.
Višinomer: S tem, ko boste vedeli, kako visoko ali nizko ste, boste lahko tudi prilagajali svoje zmogljivosti.
Naravne znamenitosti: Ob tehničnih pripomočkih se lahko orientirate tudi po gorah, morju, rekah itd.

Ustvarite si svojo tekaško traso
Dobro je, da si najdete pot ali poti, ki so všeč in jih poznate, saj boste tako vedeli kje ste in bolj brezskrbno tekli. Če bi šlo kaj narobe, pa se boste lahko tudi hitro vrnili nazaj, od kjer ste prišli.

Imejte le v mislih, da boste med tekom po brezpotjih veliko počasnejši kot sicer, zato pazite na čas, da vas ne prehiti noč.

Prirejeno po: Trail running tips: A guide to navigation, ki je dostopen tukaj.

Značke: Tek, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ