Kako se vam lahko spremljanje aktivnosti obrestuje

Kako se vam lahko spremljanje aktivnosti obrestuje
10.07.2019 AVTOR: A. T., Foto: Garmin/ Facebook

Ni vse v številkah, temveč tudi v boljših rezultatih in boljšem zdravju.

Če ste tudi vi kar malce obsedeni z doseganjem ciljev s pomočjo pametnih ur, vedite, da niste sami. Prav tako pa ta vaša navada ni slaba, ravno nasprotno – pomaga vam namreč drastično spremeniti način življenja. No, vsaj tako pravi študija, objavljena v reviji PLOS Medicine.

V študiji, v kateri so bile beležene minute vadbe, je bilo vključenih več kot tisoč aktivnih posameznikov med 45-75 letom, ki so bili na začetku večinoma pretežki ali debeli. Njihova vadba je pred tem trajala okoli 90 minut tedensko, bila pa je zmerna do živahna. Zatem je polovica udeležencev dobila pedometre, s katerimi so beležili svojo aktivnost, druga polovica udeležencev pa je bila aktivna kot običajno. Po štirih letih so raziskovalci preverili dogajanje med udeleženci, da bi videli, kako so bili aktivni in kako je to vplivalo na njihovo zdravje. Odkrili so, da so tisti, ki so imeli pedometer, ne le ohranili vadbo v svojem vsakdanu, temveč so na teden vadili 30 minut dlje kot pred tem. Tisti, ki pripomočkov niso imeli, pa so v tistih začetnih 12 tednih sčasoma čas vadbe še zmanjšali. Zato so strokovnjaki zaključili, da pripomočki, s katerimi spremljajo aktivnost, pozitivno vplivajo na nas in nas spodbujajo k temu, da smo bolj aktivni na dolgi rok. Prav zaradi povečane aktivnosti pa so vidne tudi pozitivne spremembe na zdravju. Posamezniki v raziskavi so namreč imeli za 66% manj možnosti za srčni infarkt in 44% manj možnosti za zlom kosti. Dodatno pa so, v raziskavi, objavljeni v Journal of Bone and Mineral Research, razkrili, da so aktivnosti, ki obremenijo kosti, dobre za njihovo zdravje, saj se tako tudi zmanjšajo možnosti za stresne frakture.

Čeprav je bil v študiji objavljen pedometer, je bolj kot to pomembno, da se nadzorujete in si postavljate cilje. Pri tem lahko uporabljate tako pametno uro kot tudi kakšen drug pripomoček, ki vam bo olajšal spremljanje aktivnosti in napredka. Obenem pa imejte v mislih tudi to, da ni vse v številkah, temveč v boljšemu počutju, pripravljenosti, napredku in še čemu.

Povzeto po: How Tracking Your Fitness Now Can Pay Off Later, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ