Kako se zdravo prehranjevati, ko nimate časa

Kako se zdravo prehranjevati, ko nimate časa
19.11.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Vam zaradi natrpanega urnika zmanjkuje časa za zdrave obroke? Da vam bo v prihodnje laže, vam bomo priskoči na pomoč z nekaj praktičnimi nasveti.
Res je, da boste za pripravo zdravih obrokov potrebovali nekaj volje, časa pa tudi načrtovanja. A boljše počutje, več energije in s tem tudi lažji treningi, bodo odtehtali trud, ki ga boste v to vložili. Kako se torej pripraviti na naporne dneve, ko nimate časa za prehranjevanje? S pripravo obrokov vnaprej! Večje količine hrane si pripravite med vikendom, ko lahko kuhate, nato pa si jih porazporedite v plastične posodice in dajte v hladilnik. Vsak dan si boste tako lahko vzeli doma pripravljen obrok s seboj. In ker boste imeli hrano s sabo, ne boste bili v skušnjavi, da bi posegli po nezdravi hrani. Da vam bo lažje začeti pa smo vam pripravili nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo olajšali delo: 

Naredite si seznam: Vsak teden si vzemite dan, ko si pripravite okviren jedilnik za prihodnji teden in seznam živil, ki jih morate nakupiti. Tako boste v trgovini prihranili čas, denar in se izognili nakupom nezdrave hrane. Pa še to: v trgovino se nikoli ne odpravite lačni!

Posezite po zmrznjeni hrani: Zmrznjena hrana je včasih celo boljša od sveže, saj je običajno obrana in zamrznjena takoj po tem, ko je obrana in zato vsebuje lahko vsebuje veliko več hranil od sveže. Prav tako lahko tudi sveže meso in ribe občasno nadomestite z zmrznjeno razližico.

Tudi hrana v konzervah ni vedno slaba izbira! Seveda je sveže še vedno bolje, a če si boste tu in tam privoščili kaj iz konzerve, ne bo nič narobe. V mislih seveda nimamo vnaprej pripravljenih obrokov, ampak določeno zelenjavo in ribe. Pazite le, da bodo to kvalitetna živil in da bo v njih škodljivih dodatkov čim manj.

Določite si dan za pripravo obrokov: Naj bo priprava obrokov zabaven čas, čas za druženje in pogovor z vašimi bližnjimi. Vpletite jih v pripravo obrokov, sploh otroke, in jih poučite o zdravi prehrani in pripravi le-te. Obroki pa so lahko tudi preprosti, a kljub temu okusni, če boste le uporabili svojo domišljijo.

Če vas vseeno prehiti čas, posezite po bolj zdravih obrokih: Seveda se vam bom kljub trudu kdaj zgodilo, da vas bo čas preprosto prehitel. Če se to zgodi, se vseeno lahko potrudite, da si kaj na hitro pripravite sami, na primer: zelenjavo z lososom v lastnem soku, ki ga vzamete kar iz konzerve. Za prigrizke med obroki pa vzemite s seboj oreščke, arašidovo ali mandljevo maslo, zelenjava ali sadje. Če boste med večjimi obroki jedli, bo raven krvnega sladkorja vedno stabilna, kar vam bo pomagalo ne le pri ravni energije, temveč tudi pri tem, da se pri obrokih ne boste prenajedali.

Prirejeno po: 6 simple strategies to eat healthy when you don ’t have time, dostopen tukaj.
Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ