Kako si kupiti ustrezne tekaške copate?

Kako si kupiti ustrezne tekaške copate?
23.05.2024 AVTOR: Tina Ambrožič
O tem, kako si kupiti prave tekaške copate je bilo napisanega že veliko. A tokrat bomo k tej temi pristopili nekoliko drugače in vam izdali še nekaj več skrivnosti in namigov o tem, kako izbrati pravi tekaški copat.

Peta
Ko vstavite stopalo v copat, bi se vam ta moral lepo prilegati, vsekakor pa vam ne bi smel biti pretesen. Občutek mora biti isti tudi, ko si copat zavežete, seveda pa pazite, da vezalk ne boste zatisnili pretesno. Nato pa s copati na nogah naredite nekaj korakov in opazujte, kako se vaša stopala v njih počutijo – vam je udobno, pretesno ali vam morda stopalo skače iz copata? Vsekakor bodite pozorni na vse moteče elemente, saj bi ti lahko bili pri teku še hujši.

Nart
Tako kot spodnji del stopala, mora biti tudi zgornjemu zagotovoljeno udobje. Zato v primeru, da vas copat na zgornjem delu stopala tišči ali čutite kakršenkoli pritisk, vedite, da potrebujete večji copat ali pa da si morate vsaj razhraljati vezalke, seveda, če ste te zavezali pretesno.

Širina
Tudi širina copata je pomembna za to, da bo vašemu stopalu v copatu udobno. Zato pazite, da copat ne bo tako ozek, da bi stopalo popolnoma oprijemalo oziroma tako širok, da bi stopalo v njem 'plavalo '. Idelano je, da je v copatu vsaj malček prostora, toliko, da lahko s prsti iz zunanje strani privzdignete tkanino oziroma v notranjosti copata malce privzdignete prste.

Dolžina
Med tekom stopala zatečejo, zato je dobro, da so copati, ki jih nosite vsaj malce večji od vašega stopala. Strokovnjaki priporočajo, da imate prostora vsaj za pol palca oziroma palec, predvsem pa da vaši prstki lahko svobodno migajo.

Prilagodljivost
Kako veste, da se copat lepo prilagodi vašemu stopalo? Nataknite si ga, nato pa sprednji del, tam, kjer so prsti, stisnite ob tla, in privzdignite stopalo navzgor. Copat bi se moral upogniti in se prilagoditi liniji vašega sopala. Če se to ne zgodi, raje preizkusite kakšen drug model, saj bi sicer lahko prišlo do bolečin v stopalnem loku ali plantarnega fascitisa, posledično pa tudi do težav z ahilovo tetivo ali mečnimi mišicami.

Občutek
Poleg zgoraj naštetih ključnih elementov, ki vam bodo povedali ali je copat dober za vas, morate upoštevati tudi občutek, ki ga imate, ko stojite v njih. Zato se v njih sprehodite po trgovini ali poskusite v njih celo teči, saj je to najboljši način, da boste vedeli, ali vam res ustrezajo.

Povzeto/ prirejeno po: How to buy the right running shoes, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ