Kako teči v vročih poletnih dneh

Kako teči v vročih poletnih dneh
02.06.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Vse, kar morate vedeti o teku v vročih in vlažnih razmerah.

Prilagodite se
Med dnevom, ko je vročina najmočnejša, ne delajte dolgih ali intenzivnejših treningov. Če že morate teči opoldne, izberite poti s senco. Praviloma začnite vaditi počasneje, kot običajno. Če se na polovici poti dobro počutite, lahko malo pospešite.

Bodite lahkotno oblečeni
Nosite oblačila svetlih barv, ki naj bodo lahka, z zračniki ali mrežico. Poliestri iz mikrovlaken in mešanice bombaža so dobra izbira. Nosite tudi pokrivalo, očala in ne pozabite na zaščito pred soncem z zaščitnim faktorjem 30 ali več.

Previdno z alkoholom in zdravili
Alkohol, antihistaminiki in antidepresivi imajo lahko dehidracijski učinek. Če jih uporabite tik pred tekom, boste morali večkrat na malo potrebo, kar poveča tveganje za dehidracijo.

Pijte pred in med aktivnostjo
Še preden se odpravite na tek poskrbite, da boste dovolj hidrirani. Pri tem vam je lahko v pomoč tudi športni napitek, ki ga zaužijete pred treningom. Športni napitki namreč premagajo vodo, saj vsebujejo elektrolite, ki povečajo stopnjo absorpcije vode, nadomestijo elektrolite, ki jih izgubite v znoju, in so dobrega okusa, tako da je lažje piti več.

Bodite potrpežljivi
Vaše telo bo potrebovalo kakšen teden ali dva, da se bo prilagodilo na toplo vreme, tako boste lahko sčasoma podaljševali dolžino in intenzivnost treningov. V tem času se bo telo naučilo prilagoditi srčni utrip in zmanjšalo telesno temperature, povečalo pa se bo potenje.

Tecite v naravi
V mestih je vedno bolj vroče kot v naravi, saj asfalt in beton zadržujeta toploto. Če morate teči v urbanem ali celo primestnem območju, poiščite senco – že park bo odlična izbira – in poskusite iti na trening zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.

Tecite zgodaj zjutraj ali pozno popoldne
Tudi v najhujšem vročinskem valu se do zore ozračje bistveno ohladi. Takrat se lahko odpravite na tek. Če pa vam to ne uspe, šočakajte do poznega popoldneva ali zgodnjega večera, ko sončni žarki niso več tako močni. 

Tecite počasneje
Vsak dvig temerature lahko upočasni vaš tempo, zato raje upočasnite in uživajte v lahkotnem teku.

Zamenjajte vadbo
Ko je preprosto prevroče, da bi tekli na prostem, zamenjate vadbo, na primer s plavanjem v bazenu, jezeru, reki ali morju. To bo zagotovo prijetna sprememba za vaše telo in mišice – ene se bodo sprostile, spet druge pa malo bolj delale.

Povzeto po: How to stand running in the heat, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ