Kako vam lahko povečanje mišične mase podaljša življenje

Kako vam lahko povečanje mišične mase podaljša življenje
14.08.2019 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Če želite živeti dlje, le tek ne bo dovolj.

Z leti odstotek telesne mase v telesu vse bolj upada, gre za proces, ki mu pravimo sarkopenia. Slednja predstavlja eno večjih tveganj za okrnjeno delovanje telesa, mobilnost in neodvisnosti pri starejših posameznikih. In kot kažejo nove študije, naj bi to celo vodilo v prezgodnjo smrt.

Raziskovalci so okoli štiri leta preučevali skupino 839 moških in žensk starejših od 65 let. Pri tem so ves čas spremljali njihovo sestavo telesa, vključno s kostno gostoto. Še posebej jih je zanimala tudi mišična masa na področju rok in nog, kot tudi podkožna in visceralna maščoba. Rezultati, objavljeni v reviji Journal of Bone and Mineral Research, so razkrili, da so ženske z nizko dodatno maso imele 63 krat več možnosti za zgodnjo smrt v primerjavi s tistimi, ki so imeli več mišične mase na nogah in rokaj. Moški z nizko dodatno maso so imeli kar 11 krat več možnosti za prezgodnjo smrt.
Čeprav so predhodne študije prezgodnjo smrt povezovale z visceralno maščobo, še posebej v predelu trebuha; šibke roke in noge pri posameznikih, pa so nakazovale na večjo nagnjenost k padcem in frakturam. Kar je še posebej res pri tistih, ki so imeli sarkopenio in osteoporozo.

Dr. Rosa Maria Rodrigues Pereira z medicinske šole v Sao Paolu in njeni kolegi so leta 2016 opravili študijo pri starejših posameznikih v Braziliji, pri kateri so odkrili, da je je nizka mineralna gostota kosti, še posebej z zmanjšano gostoto stegenske kosti, bila povezana s prezgodnjo smrtjo. Mišična masa namreč igra ključno vlogo v stabilizaciji kolkov in ramen. Ko jo izgubite in padete, imate namreč večjo možnost za zlobe. Iz prejšnjih raziskav pa je znano, da poškodbe, kot je zlomljen kolk, lahko znatno povežajo možnost za prezgodnjo smrt pri starejših.
Udeleženci študije, ki so umrli v času trajanja raziskave, so imeli, poleg nizke mišične mase, še nekaj drugih skupnih dejavnikov. Manj so vadili kot drugi udeleženci in veliko jih je trpelo za kroničnimi boleznimi, kot sta diabetes in bolezni srca in ožilja. Prav tako je bil nivo smrtnosti višji pri tistih z več maščobe v predelu trebuha.

Razlika je bila tudi med spoloma. Dr. Pereira pravi, da so za to krivi tudi hormoni, ki jih povzroči menopavza. Ko estrogen upade, ima to lahko negativne posledice na mišično maso, saj to vodi v njeno zmanjšanje, kot tudi v manjšo kostno kostoto in več maščobe na predelu trebuha. A ni vse tako črno, kot morda izgleda. Sarkopenia ni neizogibna, če le vadimo, in sicer izvajamo vaje za moč, s katerimi krepimo in pridobivamo mišično maso. In mlajši kot začnete, bolje je. Predhodne študije so namreč pokazale, da ljudje po 60-em letu morajo dvigovati uteži pogosteje kot mlajši, da bi ohranili mišično maso in velikost le-te.

Povzeto po: How Building More Muscle Can Help You Live Longer, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ