Kako začeti spet trenirati po daljšem premoru

Kako začeti spet trenirati po daljšem premoru
01.01.2020 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Ste zadnje tedne trenirali bolj malo, si pa želite nastopiti na prvih pomladnih tekmah? Potem je čas, da ponovno začnete s treningom.

Mnogi tekači mislijo, da se bodo po nekaj tednih z manj ali brez treningov hitro vrnili nazaj v ustaljene tirnice, zato dobesedno čez noč povečajo obseg treningov. Žal se tako povečajo možnosti za poškodbe, ki vam hitro lahko prekrižajo načrte. Če dlje časa niste konkretno trenirali, boste morali začeti počasi in po pameti. Da vam bo lažje si preberite nekaj naših nasvetov.

Vse se začne v glavi
Če zadnje tedne niste trenirali ali ste to počeli le občasno in v manjšem obsegu, potem pač ne boste morali kar takoj začeti tam, kjer ste končali. Da bo lažje morate na to pripraviti tudi svojo glavo, saj boste tako lažje začeli in tudi vztrajali. Začnite, kjer ste, z zmožnostmi, ki jih trenutno imate od počasi napredujte in stopnjujte treninge.

Začnite tam, kjer trenutno ste
Vaša zmogljivost trenutno ni taka kot je bila, zato boste morali treninge prilagoditi. Naj bodo za začetek lažji, sčasoma pa jih po nadgrajujte. In ne mislite, da kaj zamujate, ker niste tam, kjer bi si želeli biti. Pomembno je, da lahko trenirate in to tako, da se ne poškodujete.

Treningi naj bodo sprva lahkotni
Dokler ne okrepite telesa, poskusite 4-5dni teči lahkotno in nekje okoli 30-40 minut, da se bo vaše telo navadilo na obremenitev ter da se bo tudi lahko regeneriralo. Če bo to delovalo in se boste počutili dobro, jih lahko počasi začnete podaljševati. Seveda teke podaljšujte po pameti, enkrat tedensko in sprva le za nekaj minut. Da bo tek razgiban, dodajte tempo teke, tek v hrib, intervale itd. V tretjem tednu lahko povečate tudi intenziteto teka. Če boste videli, da zmorete, lahko v naslednjem tednu že povečate dolžino in intenzivnost teka.

Povzeto po: How to restart race training after a break, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ