Kako zdravi ste?

Kako zdravi ste?
09.08.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Fizična aktivnost in uravnotežena prehrana resda prispevata k boljšemu zdravju. A vseeno še ne zagotavlja imunosti na bolezni ...
Čeprav se trudite živeti kar se da zdravo, to še ne pomeni, da ne morete zboleti. Nekaj je za to kriva genetika, nekaj pa okolje v katerem živite. Kaj lahko storite? Poleg fizične aktivnosti in uravnotežene prehrane, poskrbite tudi za redne zdravniške preglede. Na kaj morate biti pozorni pa si preberite spodaj …

Krvni tlak
Visok krvni tlak je težko prepoznati, saj na zunaj ne kaže vidnejših znakov. A dlje kot ostaja neodkrit, več škode naredi srcu in krvnim žilam ter s tem zvišuje možnost za srčni infarkt ali kap.
Tek oziroma fizična aktivnost pomaga pri tem, da krvni tlak ostaja v mejah normale. Vadba namreč širi krvne žile in omogoča prosti pretok krvi. A na visok krvni tlak vseeno ne morete biti imuni! Z leti je možnost zanj vse večja, nekaj k temu pripomore nezdrava hrana, stres, alkohol pa tudi določena zdravila.

Holesterol
Poznamo dober in slab holesterol. Nekaj holesterola telo potrebuje za gradnjo zdavih celičnih membran in za zaščito živčnih celic v možganih. Kar ostane, je odvečen, slab holesterol. Le-ta se namreč oprime arterij, otežuje pretok krvi v srce ter sproža vnetja. Dober holesterol pa vsrka in odstrani odvečen holesterol. Šport na to zelo dobro vpliva, zakaj je temu tako, kljub raziskavam še ni razjasnjeno. A vseeno morajo tudi najbolj fit športniki, nivo holesterola redno preverjati. Na primer, po menopavzi, se nivo dobrega holesterola zmanjša in slabega poveča.

Ščitnica
Premalo ali preveč aktivna ščitnica vam lahko oteži vašo najljubšo vadbo. To pa zato, ker ščitnični hormoni uravnavajo, koliko energije doseže celice - tudi mišične celice. Če je ščitničnih hormonov premalo (hipotiroza), se lahko počutite šibki; če jih je preveč (hipertiroza) pa je vaš srčni utrip pospešen, vi pa nemirni in nervozni.
Veliko ljudi se zaradi težav s ščitnico srečuje s težavami s težo, slabim spanjem, depresijo, holesterolom in celo težavami s plodostjo. Tek dobro vpliva na zdravo delovanje ščitnice (seveda, če s tekom ne pretiravate). Najpogosteje so za težave s ščitnico krivi geni, zato redne kontrole ne bodo odveč.

Železo
Železo je ključna sestavina v proizvodnji hemoglobina, le-ta prenaša kisik iz pljuč v mišice. Če je stopnja hemoglobina nizka, lahko trpi vaš trening. Prav pri tekačih se to tudi najpogosteje dogaja. Da je tako, je sprva težko zaznati. Bolj ste utrujeni, začne vam primanjkovati energije, bolijo vas mišice in sklepi, treningi so slabi. Vse te znake lahko namreč povežemo tudi s kakšno boleznijo, kot je, na primer, gripa. V skrajnem primeru, ko so količine železa izjemno nizke, pa lahko pride tudi do težav s srcem.

Krvni sladkor
Ogljikovi hidrati oziroma glukoza so glavni vir energije za telo. Da bi lahko telo hrano, ki jo zaužijete uporabilo za energijo, vaše telo potrebuje hormon inzulin, da prenese sladkor iz krvi v celice. V primeru diabetesa tipa 2 vaše celice ali ignorirajo inzulin ali pa ga telo ne proizvaja dovolj. Glukoza se tako naloži, to pa lahko vodi v težave s srcem, ledvicami, očmi, živci in krvnimi žilami. Diabetes je v začetnih fazah težko zaznati. Lahko ste bolj žejni in lačni kot običajno, bolj utrujeni in sitni, tudi urinirate lahko več.
Tek sicer znižuje nivo krvnega sladkorja, saj mišice porabljajo glukozo. A to nikakor ne pomeni, da lahko zanemarite zdravstvene pregledali ali prenehate jemati zdravila, če so vam že diagnosticirali diabetes.

Prirejeno po članku: Health Check, dostopen tukaj
Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ