Kako zdraviti in preprečiti krče v nogah

Kako zdraviti in preprečiti krče v nogah
18.06.2021 AVTOR: A. T., Foto: Under Armour/ Facebook

Prremagajte krče, še preden ti udarijo.

Ena pogostih nadlog, s katero se srečujemo mnogi od nas, so krči v nogah med tekom ali po njem. Ne glede na to, kje se krč oblikuje, so ti vedno boleči. Ko vam pride na pot, se verjetno sprašujete, kaj pravzaprav je nožni krč? Ker smo jih že doživeli, smo za vas sestavili seznam najpogostejših vzrokov, načinov zdravljenja in nasvetov za preprečevanje, da se težave lahko lotite na pravi način.

Kaj povzroča krče v nogah?
V preteklosti so mislili, da so krči posledica dehidracije in / ali neravnovesja elektrolitov. Danes naj bi bilo razmišljanje o vzroku bolj posledica utrujenosti mišic. Ko se mišice utrudijo, pride do okvare v komunikacijskem procesu med možgani in mišico, zaradi česar se mišica krči, vendar se nato ne sprosti, kar povzroči mišični krč. Utrujenost mišic lahko povzročijo številni dejavniki, kot so dehidracija, pretreniranost ali pomanjkanje cirkulacije zaradi vaše obutve.

Ko krče povzroči dehidracija
Če želite izključiti težave s hidracijo in elektroliti, preprosto povečajte hidracijo in dodajte nekaj elektrolitov. Pravilna hidracija in elektroliti zagotavljajo hrano za delujoče mišice in precej enostavno je urediti ustrezen vnos, da izključite ta dejavnik.

Ko krče povzroči preveč treninga
Naslednji na seznamu možnih dejavnikov utrujenosti bi bili trening in kilometrina. Ali počnete preveč, prezgodaj? Ste v zadnjem času povečali število pretečenih kilometrov ali dodali hitrost? V tem primeru poskusite nekaj tednov zmanjšati tedensko količino pretečenih kilometrov za tretjino in jih nato postopoma dodajate. Upoštevajte splošno pravilo o povečanju tedenske količine pretečenih kilometrov in jih dodajajte za največ 10 odstotkov na teden.

Ko krče povzroči slab pretok krvi
Drugi dejavnik, ki lahko prispeva k mišični utrujenosti, so čevlji - tako tekaški kot tudi vsakdanji. Prepričajte se, da čevlji na noben način ne omejujejo vašega krvnega obtoka. Za svoje tekaške copate si priskrbite čevelj, ki ga predhodno preizkusite, da se prepričate, da je res pravi za vas.

Tekaške copate pogosto zamenjajte, običajno nekje med 500 in 800 pretečenimi kilometri. Pri vsakdanji obutvi čevljih pa bodite prepričani, da sta čevelj in del za prste dovolj široka, da bosta primerna vašemu stopalu. Vaš čevelj mora imeti tudi ustrezno oporo loka in naj bo primerne višine pete za vas.

Izboljšanje krvnega obtoka ali pretoka krvi je zelo pomembno pri reševanju mišičnih krčev. Pretok zagotavlja prehrano in kisik delujočim mišicam, hkrati pa odnaša odpadne snovi. Izboljšajte svojo cirkulacijo z raztezanjem po teku, še posebej ciljajte na meča in stopala.

Drugi načini za zdravljene krčev v stopalih
Masaža vam je lahko v veliko korist, saj sprosti zategnje mišice in odstrani adhezij med mišicami in fascijami za boljši pretok krvi. Samo-masažo stopal in spodnjih nog je enostavno izvesti. Uporabite penasti valj na spodnjem delu nog, saj lahko napete mečne mišice prispevajo k slabi cirkulaciji stopal.

Za stopala pa delajte na vrhu stopala, med tetivami in vse do prstov. Nato masirajte lok in po celotnem spodnjem delu stopala. Namakanje v topli kopeli ali uporaba grelne blazinice na spodnjem delu nog in stopal je še en način za izboljšanje cirkulacije.

Kaj še morate vedeti
Na koncu je pomembno vedeti, da so pogosti krči v nogah lahko znak drugih, resnejših zdravstvenih težav. Če krči vztrajajo ali se poslabšajo, se posvetujte s svojim zdravnikom, da izključi kaj hujšega kot je mišična utrujenost.

Povzeto po: How to Treat and Prevent Foot Cramp, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ