Kakšna je vaša idealna teža za še boljši tek

Kakšna je vaša idealna teža za še boljši tek
01.11.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Teža ključno vpliva na to, kako hitro boste tekli. A kako jo doseči? To vam izdamo v nadaljevanju ...

Bolj kot boste bližje idealni telesni teži za vašo postavo, bolje boste tekli. Med tekom mora vaše telo namreč na vsakem koraku premagovati silo teže. Zato bolj, kot ste težki, več energije je potrebne za ohranjanje določenega tempa. Kot razkriva ena od študij, naj bi vsakih 5% dodatne telesne teže zmanjšalo zmogljivost za 5%. Zato pa, če želite teči še hitreje, morate izgubiti kakšen kilogram, kar pa ne pomeni, da morate shujšati do kosti. Premalo telesne mase in nezadosten vnos hranil v telo bi bil škodljiv tako za vaše zdravje, kot tudi za vaše dosežke. Kar morate zmanjšati je predvsen raven telesne maščobe. A za koliko je odvisno od vsakega posameznika, saj na to, kako vitki boste, vpliva veliko dejavnikov, kot so spol, leta, genetika in zgodovina prekomerne teže. Vseeno lahko z ustrezno prehrano in treningom dosežete idealno težo, s katero bo tek še lažji in hitrejši, cilji pa doseženi.

Da bi vedeli, koliko teže morate izgubiti, da bi prišli do svoje idealne telesne teže, pa si lahko pomagate s spodnjo formulo:

1. Izračunajte trenuten odstotek telesne maščobe: telesna maščoba = trenutna teža x trenuten odstotek telesne maščobe v decimalkah
Primer: 63kg x 0.22 = 13,86 kg

2. Izračunajte trenutno pusto telesno maso: pusta telesna masa = trenutna teža – maščobna masa
Primer: 63kg - 13,86 kg = 49,14 kg

3. Izračunajte željeno težo: željena teža = trenutna pusta telesna masa : željen odstotek puste telesne mase*
Primer: 49,14 kg : 0,83* = 59,20 kg

(*željen odstotek puste telesne mase je 1.0 – željen odstotek telesne maščobe izračen z decimalkami; torej, če si, na primer telesno maščobo želite spustiti, na 17%, je to 1-0,17=0,83)

Prirejeno/ povzeto po: Racing Weight: How Much Should You Weigh?, ki je dostopen tukaj. running.competitor.com/2014/0much-should-you-weigh_14665

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ