Kakšne so razlike med gorskim in trail tekom?

Kakšne so razlike med gorskim in trail tekom?
24.01.2019 AVTOR: K. R., Foto: PIXABAY

Tek po ravnem ni več dovolj – gorski in trail teki so vedno bolj priljubljena disciplina.

Ljudje se vedno bolj lotevamo ekstremnejših športov. Včasih je bilo to, da je nekdo pretekel maratonsko razdaljo, pravi dosežek, dandanes pa to ni več tak velik uspeh. Tekači so se naveličali teka po ravnih urejenih poteh in nabiranju kilometrine, zato so vedno bolj priljubljeni tudi drugačne vrste teki. Gorski teki in trail teki, denimo.

Gorski in trail teki v Sloveniji

Gorski teki so na področju Slovenije že dolgo prisotni, trail teki pa so se razvili v kasnejšem obdobju. Leta 2013 je nastala mednarodna zveza trail tekov. Gorski in trail teki so si podobni: bistvo je tek v naravi, le da je pri gorskih tekih več vzpona, trail teki pa so daljši in običajno v slikovitih pokrajinah. Na rekreativnem področju je gorski tek večinoma tek navkreber, ali tek gor-dol, torej tek od vznožja gore do vrha in teki so krajši. Trail teki si tudi v Sloveniji utirajo svojo pot in so vedno bolj dostopni tudi rekreativnim tekačem. Na izbiro so tudi lažje in krajše proge. Gorski teki in trail teki so vedno bolj priljubljeni, ker so večji izziv in ker so ljudje bližje naravi. Težje trase Slovenci obiskujejo v tujini: Oman by UTMB, Ultra Trail Cape Town, Dalmacija Ultra Trail, Salomon Cappadocia Ultra Trail.

V kolikor pa pogledamo ta velika, mednarodna tekmovanja, pa so le-ta urejena po strogih pravilnikih, ki jih urejajo različne nacionalne in mednarodne zveze pod okriljem krovnih zvez. Tudi definicija gorskih in trail tekov v profesionalnem okolju je jasno opredeljena.

Trail tek

Trail tek je vedno bolj priljubljen, zadnjih nekaj let njegova priljubljenost namreč narašča. Običajno gre za daljše teke, bistvo je tek v naravi, tudi z vzponi in spusti. Teki so dolgi do 210 km, lahko trajajo več dni, tek pa se kombinira s hojo in počitkom. Trail tek poteka v naravnem okolju, bodisi po gorah, puščavi, gozdovih ali ob morju. Pravilo je, da trasa ne sme vključevati več kot 20% asfalta. Teren je lahko raznolik: makadam, gozdne, poljske, planinske poti, a trasa mora biti jasno označena. Tekmovalec mora prejeti ustrezne informacije, da konča tekmovanje, brez da bi se izgubil. Na progi mora biti dovolj jasnih oznak, tekmovalec pa prejme tudi GPS koordinate in zemljevid. Tek se izvaja samostojno, brez pomoči, a z dobro mere etike in solidarnosti med potjo.

ITRA (International trail running association) je mednarodna zveza trail tekov, ki je nastala julija 2013, z namenom, da bi združili ljubitelje in organizatorje trail tekov, da bi določili pravila, spodbujali vrednote in povečali varnost tekem in tekačev. ITRA prav tako zagotavlja konstruktivni dialog med mednarodnimi organi, ki se za šport zanimajo. Itra je določila tudi pravila in določeno klasifikacijo za trail teke.

Klasifikacija trail prog

Leta 2018 so klasifikacijo trail tekov spremenili. Stara klasifikacija je temeljila na razdaljah, brez upoštevanj nadmorske višine in ni zagotovila dovolj skladnosti. Dejansko sta bili, na primer dve 100-kilometrski tekmi, vendar z različnimi višinskimi razlikami, v isti kategoriji, čeprav je bila ena tekma veliko bolj naporna in tudi časi so bili daljši. Nova klasifikacija velja od marca 2018, velja od leta 2019 in ima 7 kategorij (xxs, xs, s, m, l, xl in xxl).

Gorski tek

Gorski tek je tekaški vzpon na goro, kot pove že samo ime. Je atletska disciplina, ki spada pod okrilje WMRA (World Mountain Running Asociation). Tek poteka v naravnem okolju, naklon je običajno večji od 30%, nekateri teki vsebujejo tudi plezanje. Bistvo je, da se progo premaga v čim krajšem času. Običajno se tek začne pri vznožju gore in konča na vrhu.

Definicija Atletske zveze Slovenije:

Vrste gorskih tekov:

  • Klasični gorski teki (večinoma navkreber ali tek gor-dol);
  • gorski teki na dolge razdalje (gorski teki na dolge razdalje vključujejo razdalje od približno 20 km do
    42,195 km s 4000 m maksimalnega vzpona);
  • štafetni gorski teki;
  • gorski teki na čas (gorski teki s posamičnimi štarti v časovnih intervalih se smatrajo za
    teke na čas. Vrstni red je določen na podlagi posamičnih ciljnih časov.)

Kako začeti?
Disciplini gorskega teka in trail teka so za napredne tekače in ne za začetnike. Napor in obremenitev sta namreč večja kot ob teku po ravnini, zato je pomembno, da imate predhodno nekaj izkušenj ali vsaj teoretičnega znanja. Predvsem začnite postopoma: teke po ravnini menjajte za teke po gozdnih poteh na bližnjem hribu. Tecite gor, tecite dol in uživajte v naravi. Postopoma večajte višinsko razliko. Če imate dovolj kondicije, moči in volje, in če vam je disciplina všeč, se preizkusite v katerem izmed gorskih ali trail tekov, ki jih letos ne bo manjkalo (preverite tu).

Veliko koristnih informacij pa se nahaja tu: ABC TEKA V NARAVI

Značke: Tek
Ključne besede:
trail Gorski Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ