Katera dieta je najboljše za tekače - z malo maščobami ali z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov?

Katera dieta je najboljše za tekače - z malo maščobami ali z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov?
19.02.2021 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Nova študija kaže, da je prehrana z nizko vsebnostjo maščob povzročila nižji vnos kalorij. Kako pa to vpliva na vašo učinkovitost med vadbo?

Če svojo prehrano prilagajate optimalnim tekaškim zmogljivostim, se lahko znajdete v črni lukni na videz neskončne razprave v prehranski znanosti: z nizko vsebnostjo maščob ali z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov?

Nedavna študija, objavljena v reviji Nature Medicine, je v klepet vstopila tako, da si je ogledala 20 odraslih s povprečno starostjo 30 let, ki so bili glede na indeks telesne mase razvrščeni v skupino s prekomerno telesno maso.

Dva tedna je ena polovica skupine jedla rastlinsko prehrano z nizko vsebnostjo maščob z visoko glikemično obremenitvijo (pri kateri se hrana hitro prebavi in absorbira, kar povzroči hitrejši dvig krvnega sladkorja), druga polovica pa je uživala živila živalskeg izvora, na katerih temelji ketogena dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov z nizko glikemično obremenitvijo (pri kateri se hrana počasi prebavi in absorbira, kar povzroči počasnejši dvig krvnega sladkorja). Potem so skupinama za dva tedna zamenjali dieto.

Raziskovalci so ugotovili, da je dieta z nizko vsebnostjo maščob na splošno ponujala bistveno manj vnosa energije, kar pomeni, da so vnesli manj kalorij. Ko so bili ljudje na dieti z nizko vsebnostjo maščob, so v primerjavi s tedni z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov prostovoljno zmanjšali vnos kalorij za približno 550 do 700 kalorij na dan. In niso poročali o nobenih razlikah v lakoti, polnosti ali zadovoljstvu ob obrokih na poti.

Ta ugotovitev je v nasprotju s trenutnim razmišljanjem, so opozorili raziskovalci. Obroki z nizko vsebnostjo maščob naj bi namreč nudili manjšo sitost - kar povečuje tveganje za prenajedanje. Tudi uživanje živil z visoko glikemično obremenitvijo lahko povzroči prekomerno proizvodnjo inzulina, dodajajo, kar spodbuja kopičenje maščob.

To vseeno ni imelo velikega vplivala na izgubo telesne teže. Kljub precejšnjim razlikam v vnosu kalorij med dietama, je bila skupna izguba teže po prvih dveh tednih podobna.

Torej, kaj naj vzdržljivostni športniki, kot so tekači, vzamejo iz te študije? Kot pri številnih prehranskih vprašanjih, je tudi tukaj odgovor »odvisno«, kot pravi Kara Hoerr, dietetičarka, specializirana za športno prehrano. »Veliko ljudi, vključno s športniki, verjame, da bodo, če bodo sledili dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ali z nizko vsebnostjo maščob, videli želene rezultate. A manjši vnos določenega makrohranila đe ne pomeni, da je to nujno bolje za vas.«

Dodala je, da so naša telesa zasnovana tako, da potrebujejo ravnovesje maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin in poraba manj energije ni vedno enaka izboljšanju zmogljivosti. Pri nekaterih ljudeh lahko celo prej pride do tega, da ne zmorejo več.

»[Vzdržljivostni športniki] potrebujejo ravnovesje vseh makrohranil, da lahko dobro in učinkovito izvajao aktivnosti« je dejal Hoerr. »Naša telesa imajo raje ogljikove hidrate kot glavni vir goriva in pri njihovi uporabi smo resnično učinkoviti. Potrebujemo pa tudi maščobe in beljakovine, da preprečimo poškodbe, si pomagamo pri okrevanju in smo zadovoljni.«

Kljub priljubljenosti načrtov prehranjevanja z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ali omejevanju vsebnosti maščob je Hoerrjeva predlagala, da lahko trpi uspešnost, če športniki namerno izčrpajo svoje telo z bistvenimi makrohranili. »Namesto da bi se športnik bolj osredotočil na to, kaj zmanjšati ali odpraviti iz prehrane, je bolje, da se osredotoči na kakovost zaužitih živil, na primer na pogostejše uživanje zapletenih ogljikovih hidratov, pustih beljakovin in zdravih maščob,« je dejala.

Povzeto po: Is a Low-Fat or Low-Carb Diet Best for Runners?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ