Katera masaža je bolj primerna za vas?

Katera masaža je bolj primerna za vas?
14.08.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Na trgu je na voljo nešteto vrst masaž, a niso vse prave tudi za vas. Kako izbrati tisto, ki bo primerna za vas, kot tekača? Možnosti imate kar nekaj.

Švedska
Švedska masaža je ena od tistih sprošujočih masaž pri kateri se uporablja masažno olje, s katerim maser vaše mišice gnete nežno do srednje močno. Tudi zato je masaža primerna za tiste, ki iščete sprostitev in si po zahtevnem treningu želite izboljšati pretok krvi po telesu. Žal pa vam ta masaža ne bo pomagala odpraviti morebitne bolečine v mišicah.


Športna
Športna masaža je najbolj primerna za atlete, saj vanjo lahko vključite nežno raztezanje in masažne tehnike. Tudi zato lahko z njeno pomočjo ohranjate zdravo telo in še izboljšate vaš tek.

Sicer pa se športna masaža deli na rehabilitacijsko po poškodbah; podporno pred in po tekmah ter vzdrževalno, ki služi za ohranjanje pripravljenosti športnikov in kot preventiva pred poškodbami.

Trigger point
Trigger točke so hiperrazdražljive točke v zategnjenih mišicah, ki lahko povzročijo mišično šibkost ter bolečine in občutljivost prenašajo na druga področja telesa. Terapevti vedo, katere točke to so in med terapijo nanje pritisnejo ter pritisk nekaj časa tudi ohranjajo, saj se pritisk tako tudi sprosti. Zato je terapija primerna za tiste, ki se želijo znebiti bolečine, povečati fleksibilnost in obseg gibanja ter obnoviti mišično moč.

Nevromišična terapija
NMT ali nevromišična terapija išče skrite vzroke za bolečino, ki so lahko napačna drža, biomehanične težave ali celo stisnjen živec. Ko jo terapevt odkrije, vam predpiše ustrezno terapijo, bolečina pa običajno po tem prav hitro izveni.

Manipulacija fascij
Fascia je plast kože in povezovalnega tkiva, ki vsebuje vse pomembnejše senzorje in mehanizme. Pri manipulaciji fascij tako terapevt dela s tkivom, ki tako postane bolj elastično, zato ima atlet manj težav z doživljanjem bolečine in večji obseg gibanja. Zato je tovrstna tehnika primerna za tiste, ki imajo določene težavne točke na telesu, kot sta vrat ali stopala.

Tehnika aktivnega sproščanja (ART)
Med tehniko aktivne sproščanja terapevt išče adhezije znotraj mehkega tkiva, kot so bunkcije in vneta področja, ki jih poskuša 'razbiti ' z uporabo neposrednega pritiska in gibov. Zato je masaža primerna predvsem za poškodovane tekače ali tiste, ki so to bili.


Povzeto/ prirejeno po: Which Type of Massage Is Best For You?, ki je dostopna tukaj.

 

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ