Kava ni le poživilo temveč veliko več

Kava ni le poživilo temveč veliko več
11.04.2019 AVTOR: A. T., Foto: Julius Schorzman, Wikipedia

Kava nas zjutraj prebudi ali med dnevom poživi. A pozitivnih učinkov kave na naše počutje in zdravje je še veliko več ...

Izboljša zmogljivost
Če potrebujete malce več energije za trening ali bi ga raje izpeljali še za odtenek bolje, potem vam pred treningom priporočamo skodelico kave. Kot kažejo raziskave 470 do 700ml kave namreč lahko izboljša zmogljivost pri treningu za kar 24%.

Ohranja spomin
Dolgotrajno uživanje kave (okoli 700ml dnevno) ima še en ugoden učinek na telo. Raziskava, predstavljena na evropskem kongresu geriatrične medicine je namreč potrdila, da je to povezano s kar 27% zmanjšanjem možnosti za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Ohranja srečo
Ste morda opazili, da vas pitje kave osrečuje? Niste se zmotili! V študiji, objavljeni v arhivih interne medicine so odkrili, da so ženske, ki so pile okoli 470 do 700ml kave dnevno, imele 15% manj možnosti za razvoj depresije, v primerjavi s tistimi, ki so jo pile manj. Razlog za to je najverjetneje v tem, da kofein povezuje receptorje, odgovorne za razpoloženje.

Skrbi za zdravje
Ne le dobra volja in izboljšan spomin, ob rednem pitju kave bo daljše tudi vaše življenje. Obenem pa boste imeli tudi manj možnosti za diabetes, bolezni srca, rak črevesja in melanom. Razlog za to se skriva v antioksidantih in protivnetnih lastnostih kave.

Povzeto po: The runner's guide to coffee, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ