Kdaj je priporočljivo zaužiti energijsko tablico?

Kdaj je priporočljivo zaužiti energijsko tablico?
31.10.2020 AVTOR: A. T., Foto: Kind snacks/ Facebook

Pomislite, kdaj ste zadnjič jedli energijsko ploščico? Verjetno ste bili lačni - a premalo lačni, da bi pojedli poln obrok - in ste posegli po njej za malico. Vendar pa so te vrste prigrizkov na splošno bolj primerne za čas pred in med vadbo, saj vam dajo energijo.

A kako vam energijske ploščice pomagajo pri vadbi? »Energijske ploščice imajo običajno več kalorij in ogljikovih hidratov kot beljakovinske ploščice,« je povedala Natalie Rizzo, lastnica Nutrition a la Natalie. »Na primer tablice, ki vsebujejo oves, ki premore kompleksne ogljikove hidrate, ki jih telo dlje časa prebavlja, zagotavljajo trajno energijo med vadbo. Zato priporoča, da približno uro pred vadbo zaužijete energijsko ploščico s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, ker se ti prebavljajo dlje kot preprosti ogljikovi hidrati (živila iz bele moke). Amy Goodson, registrirana dietetičarka pa dodaja, da če zaužijete energijsko ploščico tik pred tekom, je idealno, da ima preproste, lahko prebavljive ogljikove hidrate. 

Goodsonova dodaja, da je v nekaterih primerih v redu zaužiti energijsko ploščico tudi, ko se ne pripravljate na tek. Pomembno je le, da vsebuje vsa tri makrohranila: ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe. »Če jeste energijsko ploščico za prigrizek sredi dopoldneva ali popoldneva, potem je iskanje ploščice z dobrim razmerjem ogljikovih hidratov - idealno z vlakninami - beljakovinami in maščobami dobra izbira, da se boste počutili polne ter da boste stabilizirali raven energije v nekaj urah po zaužitju.«

Rizzova ob tem dodaja: »Za prigrizke takrat, ko nimate časa, je na splošno priporočljivo nekaj, kar vsebuje več beljakovin in zdravih maščob - ti dve hranili potešita lakoto in vas ohranjata polne med obroki,« je dejala. »Na splošno ne priporočam uživanja energijske ploščice kot prigrizek, ko ne vadite, razen če nimate časa za poln obrok. V teh okoliščinah lahko energijska ploščica v vaš sistem vnese nekaj hranilnih snovi, ki vam dajo trajno energijo, da preživite ves dan.« Priporoča, da si izberete tablico, s sestavinami, ki jih poznate in razumete in se izognete umetnim sladilom in oljnim mešanicam. Manjša vsebnost sladkorja ni kritična, a vsekakor naj ne bo ta prva sestavina.

Povzeto po: Here’s the Right Time to Eat Energy Bars to Actually Fuel Your Runs, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ