Koliko beljakovin bi morali zaužiti in iz katerih virov?

Koliko beljakovin bi morali zaužiti in iz katerih virov?
26.02.2019 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Beljakovine so pomembno hranilo v prehrani vsakega posameznika. A koliko jih kot tekač potrebujete in kje jih dobiti?

Koliko beljakovin potrebujete kot tekač?
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča 0.8 gramov beljakovin na kilogram telesne teže. A tekači zaradi regeneracije mišic seveda potrebujete še nekoliko več beljakovin. Vzdržljivosti tekači, na primer maratonci, naj bi tako zaužili med 1-1.6 gramov beljakovin na kilogram telesne teže.

Kdaj jih je najbolje zaužiti?
Beljakovine seveda lahko zaužijete večkrat v dnevu in v sklopu različnih obrokov. A telesu bodo najbolj v pomoč v roku 30 minut po vadbi, ko potrebuje hranila za regeneracijo – beljakovine za okrevanje in rast mišic ter ogljikove hidrate za ponovno napolnitev izpraznjenih glikogenskih zalog. Priporočamo vam da zaužijete beljakovinski šejk in kakšen sadež, saj boste tako po teku lažje in hitreje regenerirali svoje telo.

Dobro viri beljakovin
Dobre beljakovine so sestavljene iz aminokislin, nekaterih od njih telo ne zmore proizvajati samo. Živalski viri beljakovin, kot so meso, ribe in morska hrana ter jajca vse te aminokisline vsebujejo ter so zato poznani pod imenom popolne beljakovine.

Kje dobiti beljakovine kot vegan?
Če ne uživate mesa in mlečnih izdelkov, mora vaše telo vseeno dobiti dovolj beljakovin. Te dobite iz živil rastlinskega izvora. Ena boljših je soja in izdelki iz nje, tukaj pa so tudi še oreščki, leča, fižol, čičerika, kvinoja in druge.

Ali potrebujem beljakovinske nadomestke?
Včasih so nadomestki lahko pravi izbor, še posebej takrat, ko veste, da dlje časa ne boste imeli možnosti zaužiti polnovrednega obroka. Prav tako pa je nadomestek odličen takoj po vadbi, ko telo res potrebuje kvalitetne beljavine.

Povzeto/ prirejeno po: Here's how much protein you should be eating, and from what sources, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ