Koliko soli potrebujete?

Koliko soli potrebujete?
14.09.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Se med aktivnostjo veliko potite in menite, da lahko zato zaužijete več soli? Kot so pokazale zadnje raziskave, to morda niti ni potrebno.

Dolga leta so strokovnjaki poudarjali, da bi tisti tekači, ki se veliko potijo, morali zaužiti več soli, saj se s povečanim potenje iz telesa izloči več natrija. A nova raziskava oziroma primerjava do sedaj objavljenje literature s tega področja, ki je bila objavljena v International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism je podala drugačne rezultate. Eden izmed avtorjev raziskave, Martin Turner, dr. med. je namreč preučeval učinek prehranskega natrija na telo po tem, ko je sam začel uživati manj soli. Kot rekreativni kolesar je nemudoma opazil učinke manjšega uživanja soli, ki pa niso imeli nobene veze z njegovo zmogljivostjo, ampak s potom. Ta je bil nameč skoraj neslan, ni dražil oči, pa tudi manj lepljiv je bil. Prav tako pa ni imel težav s krči ali hiponatremijo, ki sta običajno razloga, ki jih tekači navajajo kot razlog uživanja večje količine soli.
Turner meni, da se pretirana količina soli, ki jo zaužijemo s hrano, morda le izloči s potom. In ker se športniki več potijo, kot tisti, ki niso aktivni, predpostavlja, da imajo ti zato nižji krvni tlak in manjšo možnost za kap.

Ko je raziskavo vzel pod drobnogled je strokovnjak tudi ugotovil, da dokazov, da bi povečana vsebnost natrija izboljšala zmogljivost ni. Prav tako, kot tudi ni dokazov, da naj bi natrij preprečil mišične krče ali celo hiponatremijo. Za slednjo naj bi bilo predvsem krivo uživanje prevelikih količin vode in nekateri drugi dejavniki. Zato so strokovnjak zaključili, da zdravim tekačem naj ne bi bilo potrebno uživati dodatne soli, da bi preprečili kakšne zdravstvene težave, povezane s prekomernim potenjem.

A glede na to, da rezultati izhajajo zgolj iz pregleda in primerjave dosedaj objavljene literature in ne iz praktične študije, strokovnjaki vseeno priporočajo, da svojega načina prehranjevanja ne spreminjate na vrat na nos. Prehitro zmanjšanje količine zaužite soli v kratkem času bi namreč lahko imelo prej negativne kot pozitivne posledice na zdravje. Če bi to že radi storili, se pred tem raje posvetujte z zdravnikom, ki bolj pozna vaše zdravstveno stanje in morebitne težave.

Povzeto po: How much salt do runners really need, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ