Kronično visok krvni sladkor lahko oslabi odziv mišic na vadbo

Kronično visok krvni sladkor lahko oslabi odziv mišic na vadbo
06.09.2020 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Tako boste vedeli, ali imate hiperglikemijo ter kako spraviti svojo vadbo nazaj v red.

Kronični visok krvni sladkor, imenovan tudi hiperglikemija, je povezan z resnimi zdravstvenimi težavami, kot so diabetes in bolezni srca ter ožilja. Zdaj nove raziskave v reviji Nature Metabolism kažejo, da bi to lahko vplivalo tudi na vaše atletske sposobnosti.

Raziskovalci so rekrutirali 24 udeležencev in izmerili največjo količino vadbe, ki so jo lahko prenašali, in način, kako so njihova telesa ravnala z glukozo (krvnim sladkorjem) po obroku. Ugotovili so, da je višji krvni sladkor močen napovednik nizke porabe kisika med aerobnimi aktivnostmi, kar pomeni, da hiperglikemija preprečuje rast mišic kot odziv na vadbene treninge. Natančneje, ponavljajoče se vaje aerobne vadbe običajno povzročijo, da mišična vlakna povečajo količino kisika in zalogo glikogena, ki se uporablja za njihovo obnovo. Študija kaže, da visok krvni sladkor preprečuje ta premik na ravni mišičnih vlaken, zato bo vaš odziv na vadbo bolj omejen. Raziskovalci so dodali, da te spremembe, povezane s hiperglikemijo, sčasoma zavirajo prilagoditve vadbe in postanejo kronične.

Dr. Sarah Lessard, soavtorica študije in docentka medicine na Harvard Medical School je povedala, da to delo kaže, da lahko stalno visoke ravni sladkorja v krvi, bodisi zaradi prehranskih dejavnikov ali presnovnih bolezni, poslabšajo našo sposobnost izboljšanja telesne pripravljenosti z aerobnim treningom. Dodala je tudi, da uživanje ogljikovih hidratov ali sladkorja med vadbo ali po njej ni težava. Z drugimi besedami, če bi te gumijaste medvedke uživali za krepitev zmogljivosti, s tem ne boste sabotirali vašega procesa gradnje mišic. Zdi se, da je tisto, kar povzroči spremembe v mišicah, konstantno visok krvi sladkor v teku dneva, tudi, ko ne jeste.

Dejavnikov za razvoj hiperglikemije je veliko, vključno z zaužitjem večje količine hrane v enem obroku, bolezen ali celo to, da ste pod stresom. Simptomi vključujejo utrujenost, žejo, pogostejše uriniranje in v nekaterih bolj skrajnih primerih zamegljen vid. Če sladkor v krvi ostaja povišan, so to lahko zgodnje faze presnovnih bolezni - skupek pogojev, ki povečajo tveganje za bolezni srca, možgansko kap in sladkorno bolezen. Največji udarec za krvni sladkor pa ni to, koliko pojeste, temveč kaj je na vašem krožniku. Po mnenju Lessardove je preusmeritev k uživanju diete po zahodnjaškem slogu, za katero so značilni visoki nivoji predelanih sladkorjev in nasičenih maščob, pogosto največji krivec.

Vendar pa lahko vadba sama po sebi zniža krvni sladkor, zato tudi,če ste na točki, ko se vaše mišice zaradi hiperglikemije ne odzivajo, nadaljujte. Redna aerobna vadba je namreč še vedno ključna za ohranjanje zdravja pri ljudeh z ali brez presnovne bolezni.

Povzeto po: Chronic High Blood Sugar Could Tank Your Muscles’ Response to Exercise, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ