Lahko tek premaga »mačka«?

Lahko tek premaga »mačka«?
03.01.2020 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Po noči, v kateri je bilo alkohola za kozarček ali dva preveč, si je lahko misliti, da nas bosta svež zrak in aktivnost spravila k sebi. A to ni čisto res ...

Ste pregloboko pogledali v kozarec in zdaj z glavobolom razmišljate, kako bo tek pregnal vse vaše muke in težave? Žal vas moramo razočarati, saj je velika verjetnost, da s tekom mačka ne boste pregnali.

Nekateri imajo srečo, da se le dobro preznojijo in že se počutijo bolje. A žal ni pri vseh tako. S tem, ko se preporite, se morda res počutite bolje, vendar pa vaše telo še bolj dehidrira. Alkohol je namreč diuretik, ki v začetku potegne vodo iz krvne plazme. Torej, bolj kot boste pili, bolj boste dehidrirani. Zato bo telo, da bi lahko normalno delovalo, vodo potegnilo iz drugih organov. In ko pride do tega, da možgani nimajo dovolj tekočine, se celične membrane skrčijo, rezultat pa je neprijeten glavobol. Zato je aktivnost pri kateri se spotite in tako izgubite tekočino in elektrolite, vse prej kot dobra ideja. Zmačkani pa imate tudi večje tveganje za poškodbe in nekatere druge zdravstvene težave.

Kaj torej storiti, da vam uživanje alkohola ne pokvari treninga? Preprosto pazite na to, da med in po pitju pijete dovolj vode. Odveč pa ne bodo niti napitki z elektroliti, ki bodo pomagali vzpostaviti porušeno ravnovesje teh v telesu. Za dobro jutro pa si pred treningom seveda le privoščite kavico, da vas poživi in tako pripravi na aktivnost.

Povzeto po: Can running help cure your hangover?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ