Lahko ustrezni tekaški copati zmanjšajo možnosti za poškodbe?

Lahko ustrezni tekaški copati zmanjšajo možnosti za poškodbe?
05.03.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Ponujamo vam odgovore na to in še nekaj drugih perečih vprašanj o tekaških copatih. Ste pripravljeni?
Mnenja o tem, ali tekaški copati res lahko zmanjšajo možnosti za poškodbe so različna. Nekateri so prepričani, da je to res, spet drugi pa temu nasprotujejo in so prepričani, da so veliko boljša izbira minimalistični tekaški copati. Da bi temu prišli do dna, smo vam pripravili naslednji članek, ki vam bo zagotovo v pomoč - morda tudi pri odločanju o tem, kakšen tekaški copat si boste izbrali v prihodnje.

O KLASIČNIH TEKAŠKIH COPATIH
Lahko ustrezni tekaški copati zmanjšajo možnosti za poškodbe?
Res je, tekaški copati lahko zmanjšajo možnosti za poškodbe, saj izboljšajo postavitev noge in način, kako ponavljajoče se sile med tekom vplivajo na telo. Če imate tekaške copate, ki prenesejo sile na vaše telo tako, da vam ustrezajo, potem so seveda možnosti za poškodbe manjše. Poskusite izmenjevati tekaške copate za dolge teke, teke po gozdnih poteh ali šprinte itd.
Različni tekaški copati bodo namreč poskrbeli za ustrezen presnos sil na telo in olajšali stres na noge in stopala.

O TEM, KAKO IZBRATI PRAVE TEKAŠKE COPATE
Kako veste, da so tekaški copati pravi? 
Dobro je imeti tekaške copate, ki ustrezajo vaši biodinamiki. Če v trgovini naletite na prodajalce, ki vam bodo znali pomagati, bo več kot odlično. A pazite tudi, da bodo copati, ki jih boste izbrali, udobni in da se boste v njih počutili dobro. V nasprotnem primeru boste z njimi imeli več težav kot koristi.

Kako vam strokovnjak lahko pomaga pri izbiri tekaških copat? 
Strokovnjak vam lahko pomaga najti primeren par tako, da pogleda kakšna je oblika vašega stopala a da bi mu to uspelo, vam bo seveda postavi kup vprašanj – o treningu, dolžini, pogostosti itd. Morda vas bo postavil tudi na tekaško stezo ali pa vam s pomočjo ustreznih naprav naredili ‘skan ’ stopala. Če ne boste dobili nič od tega, se raje odpravite v drugo trgovino, kjer bodo vedeli, kaj počnejo.

O MINIMALISTIČNIH TEKAŠKIH COPATIH
Ali bi morali poskusiti minimalistične tekaške copate?
Dokazov, da naj bi minimalistični tekaški copati zmanjšali možnosti za poškodbe pravzaprav ni. Nekateri tekači so imeli z njimi dobre izkušnje, spet drugi slabe. Običajno imajo najmanj težav manjši in bolj drobni tekači, ki imajo manjša stopala in pristajajo na sprednjem delu noge. Večji in težji tekači, ki so se že prej spopadali s poškodbami pa naj bi imeli največ težav z njimi.
Prav zato je bolje, da se tistega, kar vam ustreza držite in ne preizkušate novosti na vrat na nos.

Kupili ste minimalistične tekaške copate. In kaj sedaj?
 
Nanje se boste morali navajati postopoma. Najprej poskusite v njih hoditi, nato pa še poskusite teči – a ne vsak dan in sprva le manjše razdalje (1-3 kilometre). Sčasoma in postopoma lahko pretečeno razdaljo začnete podaljševati, a previdno in po pameti.

O ORTOPEDSKIH VLOŽKIH
Ali ortopedski vložki delujejo? 
O tem, ali ortopedski vložki (vložki, ki jih vstavimo v tekaški copat in pomagajo nadzirati gibanje), ki naj bi preprečevali poškodbe, res delujejo, ni bilo opravljenih veliko raziskav. Pomagali pa naj bi predvsem tistim, ki imajo veliko pronacijo ali ploske stopalne loke.

Povzeto po Can a shoe help prevent injury?, ki je dostopen tukaj.
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ