Lahko vaša pametna ura zazna gripo pred vami?

Lahko vaša pametna ura zazna gripo pred vami?
03.02.2020 AVTOR: A. T., Foto: Fitbit/ Facebook

Nove študije menijo, da je to mogoče.

Seveda vam vaše pametne in športne ure lahko nudijo vpogled v številne podatke o vaši zmogljivosti – pokažejo pretečeno razdaljo, kvaliteto spanca, porabo kalorij in še kaj. Pa vam lahko napovejo tudi prve znake gripe? Te možnosti tovrstne naprave še nimajo, ni pa izključeno, da jih v prihodnje ne bodo imele, meni študija, objavljena v The Lancet Digital Heatlh. In če se bo to res zgodilo, bi to lahko bil velik korak naprej za izboljšanje prizadevanj javnega zdravja za preprečevanje nalezljivih bolezni.

Raziskovalci so pregledali dvomesečne podatke 20.000 uporabnikov Fitbita (osebni podatki so bili zelo selekcionirani, prikazovali so le državo, leta in spol), in sicer iz Kalifornije, Teksasa, New Yorka, Ilinoisa in Pensilvanije. Njihova povprečna starost je bila 43 let, 60% pa je bilo žensk.

Izračunali so njihov povprečni srčni utrip in trajanje spanja, nato pa tedensko odkrivali odstopanja. Ti podatki so bili primerjani z ocenami za stopnje gripe podobnih bolezni, ki jih poročajo centri za nadzor bolezni (CDC). »Napovedi za gripo so se znatno izboljšale v primeru naraščajočega srčnega utripa in nižje kakovosti spanja«, je povedala avtorica študije Jennifer Radin, epidemiologinja s prevajalskega inštituta Scripps Research. Dodala je tudi, da ima vsak edinstven srčni utrip v mirovanju, ko pride do okužbe pa ta začne naraščati, najverjetneje kot odziv na vnetje v telesu, sploh ko pride do vročine.

Vnetje in vročina lahko sabotirata kakovost spanca, ko se združita, pa obstaja večja nevarnost, da pride do okužbe. Če se podatke o tem zazna na ravni regije ali države, je lažje napovedati pojavnost gripe. Trenutno je poročanje o pojavnosti te omejena na enega do tri tedne. To pa omejuje odzivnost in previdnostne ukrepe, kot so spodbujanje ljudi, da okužbo preprečijo.

Vam torej res pri napovedovanju gripe vaša pametna ura zagotovi ustrezne informacije? Da bi to dokazali, bi potrebovali več študij. A vseeno strokovnjaki omenjene študije menijo, da je to možno, saj že ob spremljanju srčnega utripa in ob kakovosti spanja lahko bolje spoznate svoje počutje.

Do takrat pa lahko gripo preprečite na znan način: izogibajte se tesnim stikom z bolnimi ljudmi, umijte si roke ali uporabljajte sredstva za čiščenje z alkoholom, če milo in voda nista na voljoM ne dotikajte se oči, nosu, ali usta in doma in na delu razkužite površine, ki se jih pogosto dotikate vi in drugi.

Povzeto po: Could your fitness tracker know you have the flu before you do?, ki je dostopen tukaj?

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ