Letesenbet Gidey in Joshua Cheptegei postavila nova svetovna rekoda

Letesenbet Gidey in Joshua Cheptegei postavila nova svetovna rekoda
08.10.2020 AVTOR: K. R.

Letesenbet Gidey (Uganda) in Joshua Cheptegei (Etiopija) sta postavila nova svetovna rekorda, ki sprožata nadaljnja vprašanja o legitimnosti tehnologije čevljev.

Joshua Cheptegei je izboljšal moški rekord na 10.000 metrov za šest sekund (26: 17,53). Prejšnji, 15 let star rekord je pripadal Kenenisi Bekele. Letesenbet Gidey pa je izboljšala svetovni rekord na 5.000 metrov za štiri sekunde. Prejšnji rekord je znašal 14:06.62 (postavila ga je Tirunesh Dibabe). Tekmo Valencia World Record Day, je organizirala Cheptegeijeva ekipa NN Running Team.

Oba športnika sta nosila tekaške copate Nike ZoomX Dragonfly, novo različico čevlja Nike Vaporfly, ki so jo nosili številni svetovni rekorderji, vključno z Mo Farahom. Copati so narejeni iz karbonske plošče in posebej zasnovane pene. Tako omejijo količino izgubljene energije vsakič, ko noga pride v stik s tlemi. Rezultati raziskav kažejo, da je s temi tekaškimi copati zmogljivost mogoče izboljšati za štiri ali več odstotkov. Ti copati so revolucionirali dolge teke in maraton, z njimi so bili izboljšani mnogi rekordi, so sprožili polemike o njihovi legitimnosti. 

Značke: Tek
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ