Lov na maratonski rekord v Berlinu

Lov na maratonski rekord v Berlinu
23.09.2017 AVTOR: L. Z.
Eliud Kipchoge, Wilson Kipsang in Kenenisa Bekele so protagonisti letošnjega berlinskega maratona in zagotovilo, da Kimettovemu svetovnemu rekordu trda prede.

»Pričakujem oster boj s konkurentoma. Vsi trije smo trenutno na vrhu maratona, a na koncu bo zmagovalec le eden,« je ugotavljal prvi favorit Kipchoge.

 

Wilson Kipsang je bil rekorder pred Kimettom in bo zagotovo motiviran, da se ponovno zavihti na prvo mesto maratonske lestvice.

 

Kenenisa Bekele je bil v prejšnjem desetletju najboljši dolgoprogaš na stezi: še vedno si lasti svetovna rekorda na 5.000 in 10.000 metrov.

Svetovni rekord v maratonu, ki ga je s časom 2;02:57 pred tremi leti prav v Berlinu postavil Kenijec Denis Kimetto, bo v nedeljo zelo ogrožen. Na štartu berlinskega maratona bosta namreč njegova rojaka Eliud Kipchoge in Wilson Kipsang ter Etiopijec Kenenisa Bekele, svetovni rekorder v tekih na 5.000 in 10.000 metrov. Vsi so maraton že pretekli pod 2;03:15, Kipchoge pa se je letos na dirkališču v Monzi celo približal meji dveh ur (2;00:25), a rekord ni bil uradno priznan, saj »zajci « z njim niso tekli od štarta, ampak so se priključevali med tekom.

»Videl sem, česa je sposobno človeško telo in kako lahko premagujemo neverjetne telesne in psihične meje. Skoraj dve uri sem tekel v ritmu 2:50 minute na kilometer. Tudi to mi bo v Berlinu pomagalo, « je dejal Kipchoge.

Wilson Kipsang je bil rekorder pred Kimettom in bo zagotovo motiviran, da se ponovno zavihti na prvo mesto maratonske lestvice. Tudi on je rekord dosegel v Berlinu: leta 2013 je progo pretekel v 2;03:23, lani pa dosežek izboljšal še za deset sekund.

Vseeno na stavnicah najviše kotira Kipchoge. En vložen evro nanj prinaša 36 centov dobička, vložek se pri stavi na Bekeleja početveri, Kipsang pa ima kvoto 5.

»Pričakujem oster boj s konkurentoma. Vsi trije smo trenutno na vrhu maratona, a na koncu bo zmagovalec le eden, « je ugotavljal prvi favorit Kipchoge in dodal: »Vse do zadnjega trenutka se ne bom odločil, kako hitro se bom lotil teka, lahko pa napovem le tole, hočem svetovni rekord. «

Zdi se, da trojici rekord lahko prepreči le vreme, ki je v preteklosti znalo sfižiti že marsikateri maraton. Trenutna napoved je obetavna, a ne perfektna: v nedeljo dopoldan (štart maratona je ob 9.15) je napovedanih med 13 in 15 stopinj Celzija in oblačno vreme, veter pa naj bo pihal okoli 10 kilometrov na uro.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ