Maraton pod tremi urami: od 1976 do 2017

Maraton pod tremi urami: od 1976 do 2017
25.02.2017 AVTOR: L. Z.
58-letni Steve Smythe pojasnjuje, kako mu po 40 letih še vedno uspe preteči maraton pod tremi urami.

Britanec je 19. februarja maraton v Sevilji končal s časom 2:56:16. Kar dela ta dosežek poseben, je čas, ki je pretekel od Smythovega prvega do zadnjega maratona pod tremi urami: po podatkih Združenja za statistiko cestnih tekov (Association of Road Racing Statisticians) 40 let in 119 dni.

Smythe, sicer urednik revije Athletics Weekly in tekaški trener, je tako postal prvi človek, ki je prebil mejo 40 let. Za Runners World je po telefonu dejal, »da bo ta rekord slej kot prej presežen, a njemu bo ostalo teh 40 let. «

Prvi maraton je zmogel leta 1976 pri 18 letih, ko je tekel 2:54:42. 5 let kasneje je s časom 2:29:42 postavil osebni rekord.

»S seviljskim maratonom sem zadovoljen, predvsem zato, ker sem se zadnjih pet let boril s poškodbami, « je Smythe izpostavil najbolj občudovanja vredno točko njegovega podviga. Verjetno bi bil marsikdo sposoben podobnih dosežkov, a težko je ostati zdrav čez tako dolgo obdobje. Smythe navaja šest načinov, kako se je spopadel s tem problemom.

  1. Mehkejše podlage: Smythe večino kilometrov (ki jih je tedensko več kot 130) preteče po travi.
  2. Manj za prenašati: Ko je bil Smythe poškodovan, je pri 182 cm višine imel 78 kilogramov. Danes tehta 8 kg manj. To je dosegel predvsem s prehrano: pazi, da je čim manj sira ter čokolade in sladkarij nasploh.
  3. Manj tekmovanj: Skoraj 48 let je tekmoval skorajda vsak konec tedna, kar nanese okoli 2.000 tekem. V zadnjem obdobju se je na tem področju malce umiril.
  4. Telovadba in fitnes: Smythe redno izvaja 30-minutni ciklus, ki vključuje raztezne vaje in krepitev vseh mišičnih skupin, s poudarkom na problematičnih območjih, kar so pri njem bile mečne mišice.
  5. Dolgi teki: Vsako nedeljo preteče vsaj 32 km.
  6. Trenerstvo: »Če hočem, da me tekači upoštevajo, jim moram pokazati, da zmorem tudi sam, « trdi Smythe.

Sedaj, ko je rekord varno v njegovih rokah, se lahko Smythe v miru pripravlja na domači maraton – Londonski, kjer teče vsako leto. Prav lahko se dogodi, da rekordno znamko podaljša še za dva meseca.

Povzeto po prispevku Man Sets World Record for Sub-3-Hour Marathons, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ