Maratonci in maratonke v Rio s časom pod 2:18 in 2:37

Maratonci in maratonke v Rio s časom pod 2:18 in 2:37
18.03.2016 AVTOR: Matej Zalar
Atletska zveza Slovenije in Olimpijski komite Slovenije sta končno našla skupni jezik in določila norme za letošnje olimpijske igre v Riu.

Potem ko smo januarja poročali o težavah skupnega jezika AZS in OKS glede dokončnega zacementiranja olimpijskih norm za atlete, ki se želijo kvalificirati za OI v Riu, so sedaj našli rešitev. A ta še zdaleč ni tako preprosta!

Mednarodni olimpijski komite pred vsakimi igrami postavi norme, ki jih morajo atleti brezpogojno izpolniti v olimpijskem ciklu. Znotraj vsake države udeleženke pa si lahko nacionalni olimpijski komite vzame pravico postaviti še dodatne kriterije glede doseganja norme in le-to po presoji zaostruje. Za Rio 2016 je tako moška maratonska norma po MOK-u nastavljena na 2:19. S tako visoko letvico je jasno, da bodo vse največje maratonske reprezentance močno poostrile svoje nacionalne pogoje, zlasti ker se lahko iger udeležijo le po trije predstavniki in da denimo norma 2:19 v etiopski reprezentanci nikakor ni realna.

Nemčija v moški konkurenci 2:12, Slovenija 2:18
Za nas  bolj zanimiva je npr. primerjava z Nemčijo, ki je nacionalno normo zavoljo močnejše konkurence v vrstah moških maratoncev spustila na 2:12. Vendar so to storili že lani jeseni, medtem ko je Slovenija čakala z odločitvijo vse do februarja letos. Sedaj smo pri nas prišli do enotnih 2:18 za moške in 2:37 za ženske. Tu pa je potrebna dodatna pojasnitev - zlasti pri ženskah, kjer trenutno ni realno pričakovati da bi katera od slovenskih maratonk zmogla tek pod tem časom: Gre namreč za to, da lahko v Rio potujejo trije atleti, ki imajo izponjeno normo OKS, a vkolikor noben ne izpolni norme OKS, gre lahko v Rio le en atlet z izpolnjeno normo MOK. Pri ženskah je to v tem trenutku Daneja Grandovec, ki je lani jeseni v Valenciji tekla 2:40:23. V moški konkurenci je to uspelo Tonetu Kosmaču s časom 2:16:48.

Kosmač mora normo še potrditi
Kosmač ima tako po OKS zagotovljeno vstopnico za v Brazilijo, saj se bodo težko našli kar trije maratonci, ki bi v času pred avgustom tekli hitreje od njega. Ker je izpolnil tako normo MOK in OKS, je lahko do iger skoraj povsem miren.  OKS je namreč postavil še dodaten kriterij, po katerem morajo atleti, ki norme niso tekli v letošnjem letu, v spomladanskem obdobju normo potrditi s polmaratonskim nastopom in sicer v moški konkurenci pod 1:08, v ženski pa pod 1:19.

Obenem je z normo OKS odvzel možnost tistim, ki bi morda tekli pod 2:19, a nad 2:18 in ciljali na nastop zgolj z normo MOK, saj se ti dve izključujeta. Mest je torej še za dva maratonca, ki bi v spomladanskem obdobju dosegla čas pod 2:18. Zaenkrat je  v polnem zanosu treninga še Primož Kobe, uganka pa ostaja Mitja Kosovelj, ki naj bi neuradno tudi poizkušal.

Pri ženskah ima normo MOK Daneja Grandovec, a vkolikor bi katera od atletinj tekla hitreje od nje, se prednost odmerja po boljšem rezultatu. Zaenkrat je Grandovčevi uspelo postaviti letvico dokaj visoko za naše trenutne razmere, saj je v zadnjih nekaj letih hitreje tekla le Žana Jereb, ki pa trenutno ne tekmuje.

 

 

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ